Rejting Srbije pao, zajam pojeftinio

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejting Srbije pao, zajam pojeftinio

Zadužili smo se za još milijardu dolara na međunarodnom finansijskom tržištu pod nešto povoljnijim uslovima

Sva naša strahovanja da će pad kreditnog rejtinga Srbije, ali i prekid aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, povećati cenu zaduživanja pokazala su se kao neosnovana. Na sreću poreskih obveznika, međunarodno finansijsko tržište pre dva dana, prilikom prodaje državnih obveznica u vrednosti od milijardu dolara, nije kaznilo našu zemlju. Tražnja je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << četiri puta veća od ponude, a kamata 6,6 odsto što je manje od prošlogodišnjih 7,25 procenata kada smo se takođe zadužili za isti iznos.

Ipak nemamo razloga za slavlje. Jer, za naše prilike, u situaciji kada nemamo privredni rast – svaki zajam je skup. Jaz u kasi od 222 milijarde dinara nekako mora da se zatvori. Zato se ekonomski stručnjaci slažu da smo u ovom poslu relativno povoljno prošli.

– Očigledno je da smo prošli bolje nego prošli put – kaže Nenad Gujaničić, broker Sinteza investa. – Ali, prinos je i dalje prilično visok s obzirom da se na sličnim nivoima već pali „crvena lampica“ da su javne finansije dotične zemlje veoma ugrožene. Osim prinosa, ono što svakako nije dobro jeste ponovno zaduživanje u dolarima, a znamo da je evro ovde glavna rezervna valuta i da smo usredsređeni na tržište Evropske unije. Pretpostavljam da je dolar izabran s obzirom da je u ovoj valuti bilo mnogo lakše pronaći kupce.

Jedina dobra stvar zaduživanja u dolarima jeste ekspanzivna monetarna politika američkih Federalnih rezervi koja za sada ide u pravcu slabljenja ove valute.

– Mada nam ni to ne može biti velika uteha ako dinar nastavi da slabi prema dolaru. Ako se ne varam, kada smo se prošlog septembra zadužili, jedan dolar je vredeo oko 75 dinara. Danas je 89 dinara – podseća Gujaničić.

Kako su u ovom poslu prošle druge zemlje, koje imaju rejting relativno sličan nama? Rumunija, koja ima nešto bolji rejting od nas zadužila se na isti desetogodišnji period s kamatom od 6,87 odsto. Ukrajina, s nešto lošijim rejtingom od Srbije, zajam je plaćala uz kamatu od devet odsto, dok je Hrvatska nešto bolje prošla. Petogodišnje dolarske obveznice emitovala je uz prinos od 6,37 odsto, ali je i rejting naših suseda bolji od našeg.

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu, za agenciju Beta je ocenio da se Srbija relativno povoljno zadužila.

– Ako poredimo cenu po kojoj se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužuju zemlje u Evropi i znamo da je nekoliko nepovoljnosti uticalo na kreditni rejting zemlje, Srbija je uspela da po prihvatljivoj kamati proda dužničke hartije – rekao je Nikolić.

On je naveo da se Grčka trenutno zadužuje po kamati od 20 odsto, Mađarska po stopi od 8,5, Makedonija 7,4, Rusija 6,8, Španija 5,8 odsto.

– Na cenu duga Srbije utiče i to što su joj nedavno dve agencije snizile kreditni rejting, zatim narušavanje odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako i trenutni loši ekonomski pokazatelji i nepovoljne prognoze kretanja bruto domaćeg proizvoda – ukazao je Nikolić.

On kaže da je prošle godine situacija na međunarodnom finansijskom tržištu bila drugačija zbog očekivanog jačanja dolara usled nepovoljnih dešavanja u evrozoni. Buduća zaduživanja Srbije, kako je dodao, zavisiće od uspešnosti fiskalne konsolidacije. Nikolić je procenio da će jučerašnja prodaja evroobveznica samo jednim delom uticati na rast javnog duga Srbije.

Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta, ocenio je za Tanjug da na kamatu na evroobveznice utiču bazne kamate Evropske centralne banke i Uprave federalnih rezervi SAD, ali i rizik zemlje, odnosno njen kreditni rejting.

– Vrlo dobro je što je registrovan pad prinosa na obveznice, što je očigledno posledica procesa „normalizacije u budžetu“ odnosno činjenice da je usvojen rebalans – rekao je Živković.

Ono što, međutim, nije najpovoljnije jeste što su obveznice u stranoj valuti, što može u okolnostima promene kursa dovesti do uvećanja troškova otplate, dodaje.

Ekonomista Miladin Kovačević ocenio je juče da je uspešna prodaja milijardu dolara evroobveznica Srbije signal vraćanja poverenja investitora i mogućeg poboljšanja kreditnog rejtinga zemlje.

Kovačević je novinarima kazao da je veliko ohrabrenje da je Srbija uspela da dobije jednu milijardu dolara na tržištu novca po kamatnoj stopi ispod sedam odsto, odnosno po stopi od 6,62 odsto. „To bi moglo da znači će se perspektiva prilično niskog kreditnog rejtinga Srbije od BB minus okrenuti na pozitivno”, kazao je on.

Kovačević je kazao da će novac prikupljen na tržištu biti iskorišćen za pokrivanje deficita u budžetu Srbije i dodao da u ovom trenutku nije postojalo bolje rešenje.

Prodaja evroobveznica je i signal vraćanja poverenja i rejtinga države na finansijskim tržištima i relaksacija za budžet do kraja godine, dodao je on.

Kovačević je kazao da to otvara i perspektivu da će Srbija lakše ući u sledeću godinu, ali je istakao da će u 2013. morati da smanji zaduživanje, prepolovi deficit budžeta i pokrene ciklus dubokih i povezanih reformi javnog sektora, da bi se došlo do trajne konsolidacije.

A. Telesković

objavljeno: 29.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.