Porez na plate od jeseni 10 odsto

Izvor: B92, Beta, 26.Apr.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez na plate od jeseni 10 odsto

Beograd -- Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da se planira da se od jeseni u Srbiji smanji porez na plate na deset odsto a biće povećan i neoporezivi deo plate.

Dinkić je naveo da će nakon planiranih izmena, Srbija biti najatraktivnija u Evropi po visini poreskih opterećenja na zarade. "Želimo da unapredimo konkurentnost i da podstaknemo investicije radi izvoza", kazao je Mlađan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da komentarišu najavu ministra Dinkića, mada su podsetili da je ideja da će reforma poreskog sistema biti usaglašena sa budžetom za narednu godinu. "U tom smislu, očekujemo da na jesen iz Vlade ka Skupštini 'krene' set poreskih zakona, a koji predviđaju i smanjenje poreza na zarade", kažu u Ministarstvu finansija.

Dinkić je sredinom aprila rekao za B92 se slaže sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović da porez na plate treba smanjiti na 10 odsto jer bi se na taj način povećala zaposlenost. On je tada dodao i da insistira na tome da stopa PDV ostane na 18 odsto za sve proizvode.

"Ja sam više puta razgovarao o poreskoj reformi sa ministarkom Dragutinović i imamo približne stavove. Dobro je da se smanji porez na plate, a da se poveća porez na potrošnju. Jedina neslaganja koja postoje u vladi su oko toga kada i kako to treba uraditi", objasnio je Dinkić.

Sa druge strane, guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić je tada rekao da bi pad prihoda budžeta usled eventualnog smanjenja poreza na zarade morao da bude nadoknađen dodatnim oporezivanjem ljudi koji zarađuju iznad proseka u Srbiji.

Podsetimo, ministarka finansija Diana Dragutinović je nedavno izjavila da se razmatra smanjenje za trećinu poreza i doprinosa na zarade i navela da bi se smanjenjem opterećenja zarada, a povećanje stope PDV-a, čime bi se destimulisala potrošnja i uvoz, a smanjili troškovi radne snage i povećala zaposlenost.

Međutim, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kaže da povećanje poreza na dodatu vrednost ne bi bilo poželjno, jer bi se odrazilo na životni standard. Podsetivši da PDV ima dve stope - od osam i 18 odsto, Bugarin je istakao da se može razgovarati o jedinstvenoj poreskoj stopi, ali pod uslovom da se na deo proizvoda, koji spadaju u osnovne životne namirnice, PDV potpuno ukine.

Porez na plate u Srbiji trenutno je 12 odsto, a deo zarade na koji se ne plaća porez iznosi 6.554 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.