Političarenje: Dinkić protiv tabloida

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političarenje: Dinkić protiv tabloida

Ministar finansija Mlađan Dinkić pokrenuo je kampanju „razotkrivanja“ tabloida koji pišu o njemu kao odgovornoj ličnosti iz državnog vrha Srbije koja već trinaest godina ima informacije oko iznošenja milijardi i milijardi evra iz Srbije u vreme Slobodana Miloševića. Tabloidni mediji povezuju Dinkića sa informacijama koje je u javnosti izneo Domagoj Margetić o tajnim poslovima Tuđmana i Miloševića i transferu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << velikog kapitala u razne „poreske rajeve“. Dinkić sada posle deset godina otvara pitanje odgovornosti tabloida za ovakve napise, iako nikada nije kao guverner Narodne banke Jugoslavije i ministar finansija Srbije dao odgovor o postojanju novca iznešenog iz Srbije, kao ni to gde se nalazi taj novac. Po ministru Dinkiću, određeni policijski krugovi poturaju novinarima tabloida dezinformacije kako bi diskreditovali ljude iz javnog života i privrede. Postavlja se suštinsko pitanje na koje ministar Dinkić treba da odgovori, a to je, koje su to dezinformacije i poluistine o kojima pišu tabloidi?
Kao „siva eminencija“ finansijskog i bankarskog sistema, ministar Dinkić već 13 godina u Srbiji najviše zna o tokovima novca preko svojih vernih saradnika, poput misterioznog Radovića, koji je bio među prvima kada je trebalo proganjati Bogoljuba Karića. Dinkić je bio jedan od „izvođača“ operacije „Mobtel“ i „rušenja“ poslovnog sistema porodice Karić. Zato domaća javnost ima pravo da zna sve o Dinkićevim poverljivim informacijama dobijenim od pokojne Borke Vučić. Ukoliko ima informacije o lokaciji i računima iznetog novca iz Srbije, onda je njegovo ćutanje opasno po državne interese. Jer, političari ne moraju da budu bogati, ali mogu da imaju podatke o tajnim računima, koji kasnije postaju deo njihovog sistema ucena i moći.
Budući da se Srbija nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, svaka spoznaja o postojanju novca izvan Srbije bi mogla da bude od velike koristi. Ministar Dinkić kaže: „Dokle god u policiji budu postojali ljudi koji se kukavički i tajno kriju iza tabloida i bore za sopstveni interes, a ne protiv korupcije i kriminala, Srbija neće biti jaka država“. Istovremeno ministar Dinkić optužuje policijsko rukovodstvo: „Vrh policije treba da bude udarna pesnica u toj borbi (protiv kriminala i korupcije), a ne spletkaroška nevladina organizacija. Na žalost, danas očito ima pojedinaca u policiji kojima zbog ličnih interesa daleko više odgovara drugi model organizacije delovanja“. Ovde je ministar Dinkić „bacio rukavicu“ na vrh policije koji je pod kontrolom  direktora Veljovića i bliskih saradnika premijera Ivice Dačića. Na taj način, ministar Dinkić počinje da se obračunava i sa svojim koalicionim partnerima.  Dinkić ide dalje i kaže: „Ćutanje tužilaštva je nedopustivo, jer se time ruši ugled i ove institucije. Tužilaštvo bi moralo bez odlaganja da ispita nosioca javne funkcije, bio on ministar ili premijer, ako se o njemu u medijima pojave optužbe vezane za kriminal, a pogotovo ako se pominju milijarde evra navodno ukradenih para“.
Dinkiću stoje na raspolaganju dve mogućnosti. Prva je da dokaže ili demantuje pisanje dabloida o postojanju informacija iz vremena ministrovanja Vladana Batića. Druga opcija je da izađe iz vlade i pokrene privatnu tužbu protiv „pisaca iz senke“. Međutim, ništa od navedenog ministar Dinkić neće uraditi. On ima potrebu da iskoristi poziciju vlasti da bi krenuo u obračun sa medijima i vrhom policije, vešto praveći političku podlogu za svoje istupanje ili izbacivanje iz vlade. Uostalom, Mlađan Dinkić je već ovenčan oreolom najvećeg političkog profitera od rušenja vlada.
Tomislav Kresović
 
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.