Plate i penzije posvađale Vladu

Izvor: B92, 29.Maj.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate i penzije posvađale Vladu

Beograd -- Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić poručio da bi umesto zamrzavanja plata i penzija, što je predložio ministar finansija, trebalo smanjiti plate funkcionerima.

Zbog eventualnog zamrzavanja plata i penzija počinju sve ozbiljnije da se svađaju ministri u Vladi Srbije. Prethodnih dana nije ga bilo u javnosti, ali kad se pojavio, potpredsednik vlade Jovan Krkobabić oštro je odgovorio na plan štednje ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansija Mlađana Dinkića

On je čak zapretio da će svako ko ne bude poštovao politiku vlade o nezamrzavanju penzija biti – smenjen.

Tako je premijer Dačić dobio podršku iz svoje koalicije da nema zamrzavanja plata i penzija, dok potpredsednik vlade Vučić kaže da je spreman da podrži teške i nepopularne mere ako su delotvorne.

"Ministar finansija može da ima određeni projekat, da ga predlaže, ali taj projekat treba da se usvoji. Prema tome, on može da ga predloži, ali ne može da ga usvoji", kazao je Krkobabić.

Na pitanje da li ovo pitanje može da sruši vladu, on kaže: "Neće da sruši vladu, ne može. Vlada će svakako srušiti tog pojedinca koji bude iskakao iz politike vlade".

Osim pretnje svojim kolegama da mogu završiti bez funkcije, ministar rada i potpredsednik vlade ima i konkretan predlog kako štedeti. "Kažem samo da bi smanjenje penzija bio jedan izuzetno loš čin, pa moglo bi se reći i genocidan čin. Da se smanji plata meni i da se smanji plata Dinkiću neće propasti ni država, neće propasti ni vlada i neće umreti niko od gladi", rekao je on.

Krkobabić ipak ima i spreman odgovor na pitanje šta će biti ako njegov stav ova vlada, za razliku od vlade Demokratske stranke i Mirka Cvetkovića, ne usvoji: "Pa ne može većina tako da razmišlja, možemo samo pretpostaviti šta bi bilo kad bi bilo..."

B92: A šta ćete vi?

Krkobabić: E pa to kad bi bilo – šta bi bilo da ja umrem, šta bi bilo penzionerima?

Rekonstrukcija posle odluke o datumu?

"Večernje novosti" pišu da će, čim Evropski savet bude doneo odluku o datumu početka pregovora sa Srbijom, lideri vladajućih stranaka krenuti u rekonstrukciju Vlade. Rekonstrukcija Vlade pominjana je i pre nekoliko meseci, ali je ostala samo na najavama ključnih ljudi u Vladi.

Podsetimo, ministar finansija je pre neki dan u Skupštini Srbije, obrazlažući predložene izmene poreskih zakona, rekao da će u naredne dve nedelje koalicioni partneri razgovarati o uštedama u budžetu. Dinkić, međutim, nije tada precizirao da li se može očekivati zamrzavanje plata i penzija.

"Moramo da smanjimo budžetski deficit, ne možemo cediti suvu drenovinu, mora da se krešu rashodi", istako je Dinkić i ukazao na to da treba da se razmotri odnos plata u javnom i privatnom sektoru na šta ukazuju i Fiskalni savet i Međunarodni monetarni fond.

On je tada rekao i da su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, koji hrani javni sektor, i dodao da će predložiti promenu formule za usklađivanje plata u javnom sektoru.

Na pomen mogućnosti zamrzavanja plata i penzija u javnom sektoru, odmah je reagovao Krkobabić, koji je i najveći protivnik te ideje, ali i premijer Srbije, koji je rekao da neće biti zamrzavanja plata i penzija.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krkobabić: Trebalo bi smanjiti plate nama funkcionerima

Izvor: S media, 29.Maj.2013

Predsednik PUPS-a je za B92 rekao da Mlađan Dinkić može da ima plan za zamrzavanje plata i penzija i da može da ga predlaže, ali da ne može da ga usvoji...Umesto zamrzavanja plata i penzija, dodao je Krkobabić, trebalo bi smanjiti plate nekim funkcionerima, u koje je ubrojao sebe, Dinkića i premijera...

Nastavak na S media...

Krkobabić: Umesto zamrzavanja, smanjiti plate funkcionerima

Izvor: Press, 29.Maj.2013

Predsednik PUPS-a je za B92 rekao da ministar Mlađan Dinkić može da ima plan za zamrzavanje plata i penzija i da može da ga predlaže, ali da ne može da ga usvoji...Umesto zamrzavanja plata i penzija, dodao je Krkobabić, trebalo bi smanjiti plate nekim funkcionerima, u koje je ubrojao sebe, Dinkića...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.