PLAKETE TALENTIMA KOJI STUDIRAJU U INOSTRANSTVU

Izvor: Kurir, 28.Dec.2010, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLAKETE TALENTIMA KOJI STUDIRAJU U INOSTRANSTVU

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković prisustvovali su danas svečanosti uručenja plaketa "Dositeja" stipendistima Fonda za mlade talente, koji studiraju u inostranstvu, za koje je u protekle dve godine izdvojeno oko milijardu dinara iz tog fonda.

Na svečanosti u Palati Srbije, Dinkić je poručio stipendistima da će u životu često nailaziti na nerazumevanje i zavist okoline, zbog čega ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da odustanu, već da nastave dalje, zbog toga što imaju puno ideja koje treba realizovati.

- Nemojte da odustajete na prvoj prepreci već idite dalje - rekao je Dinkić stipendistima.

Pošto su stipendisti većinom studenti poznatih univerziteta u inostranstvu, Dinkić je izrazio uverenje da im nije lako, jer se odvajaju od svojih domova i idu u nepoznato zbog čega su i njihovi roditelji zabrinuti, ali i podsetio da je i Dositej Obradović studirao u inostranstvu, a potom se vratio u domovinu i postao reformator.

Stipendije su dobila 323 studenta, od kojih 229 studira u zemljama Evropske unije, 74 u zemljama članicama Evropske asocijacije za slobodu trgovinu, dok njih 20 se školuje van Evrope

Ministarka sporta Snežana Samardžić Marković izrazila je nadu da će studenti na najbolji mogući način promovisati Srbiju u svetu.

- Oni su potpisali ugovor da se vrate u Srbiju i svoju budućnost grade u njoj - istakla je Samardžić Marković.

Stupendije Fonda za mlade talente, pri ministarstvu omladine i sporta, inspirisana je najpoznatijim srpskim prosvetiteljem i reformatorom Dositejem Obradovićem.

Sa Nacionalnom službom za zapošljavanje potpisan je ugovor da se po završetku školovanja njima omogući da imaju prioritet pri zapošljavanju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.