Stipendije mladim naučnicama

Izvor: RTS, 28.Dec.2010, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije mladim naučnicama

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković uručili su plakete "Dositeja" stipendistima Fonda za mlade talente koji studiraju u inostranstvu.

Mladi ljudi treba da idu u inostranstvo i usavršavaju se, ali i da se vrate u Srbiju i grade svoju budućnost, izjavila je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković prilikom dodele stipendija "Dositeja" najtalentovanijim studentima koji se školuju u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inostranstvu.

"Stipendije su dobila 323 studenta, od kojih 229 studira u zemljama Evropske unije, 74 u zemljama članicama Evropske asocijacije za slobodu trgovinu, dok njih 20 se školuje van Evrope", precizirala je Samardžić Marković.

Izrazila je nadu da će studenti na najbolji mogući način promovisati Srbiju u svetu.

Oni su potpisali ugovor da se vrate u Srbiju i svoju budućnost grade u njoj, istakla je Samardžić Marković.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da se "mora nastaviti sa investiranjem u znanje,  jer je to najvažniji resurs koji ima Srbija".

"Vlada Srbije će i u narednim godina nagrađivati najbolje  studente. Stipendije su najbolji način da ih stimulišemo da budu još bolji", naglasio je Dinkić.

Bez najboljih, rekao je Dinkić, nećemo moći da razvijamo zemlju.

On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti  uvećana sredstava za Fond, jer su to uspešni studenti zaslužili.

Stipendije Fonda za mlade talente, pri ministarstvu omladine i sporta, inspirisana je najpoznatijim srpskim prosvetiteljem i reformatorom Dositejem Obradovićem.

Sa Nacionalnom službom za zapošljavanje potpisan je ugovor da se po završetku školovanja njima omogući da imaju prioritet pri zapošljavanju.

Stipendije mladim naučnicama 

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić uručio je nacionalne stipendije programa "Za žene u nauci" u vrednosti od 5.000 evra mladim naučnicama, Ljubici Harhaji-Trajković i Dragani Cvetković-Ilić.

Mlade naučnice su pobednice nacionalnog programa "Za žene u nauci" čije je cilj da se pruži podrška mladim ženama u daljem naučnom i profesionalnom usavršavanju.

"Od domaće naučne zajednice očekujemo mnogo i uvereni smo da su očekivanja opravdana zbog činjenice da Srbija ima jedan od najvećih procenata žena naučnika u Evropi i svetu, čak 45 odsto", rekao je Đelić na dodeli stipendija u Vladi Srbije.

Đelić je istakao da veliko prisustvo žena u nauci doprinosi kvalitetu naučne zajednice, ali i kvalitetu života društva u Srbiji.

Đelić je ukazao da je Vlada Srbije predložila "epohalan budžet za nauku i tehnologiju" i dodao da on ipak nije dovoljan.

"Budžet je i dalje mali, ali mi smo danas u svetu zemlja koja najviše povećava budžet za nauku i tehnologiju. Povećaćemo budžet za 123 odsto u odnosu na tekuću godinu", rekao je Đelić i objasnio da će budžetska sredstva biti povećana za 22 odsto, ali da počinju da deluju aranžmani, donacije i nekomercijalni krediti.

Konkurs "Za žene u nauci" po prvi put je pokrenut u Srbiji i na njemu je učestvovalo više od 140 mladih naučnica iz cele Srbije.

Ukupno 40 zemalja uključeno je u program, a do sada je 500 mladih naučnica dobilo nacionalne stipendije.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PLAKETE TALENTIMA KOJI STUDIRAJU U INOSTRANSTVU

Izvor: Kurir, 28.Dec.2010

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković prisustvovali su danas svečanosti uručenja plaketa "Dositeja" stipendistima Fonda za mlade talente, koji studiraju u inostranstvu, za koje je u protekle dve godine izdvojeno oko milijardu...

Nastavak na Kurir...

Veća ulaganja u mlade talente

Izvor: B92, 28.Dec.2010

Beograd -- Predstavnici Vlade Srbije najavili su u narednoj godini veću podršku mladim talentima i uspešnim studentima...Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković kaže da će, ako treba, na sopstvenu odgovornost, u te svrhe utrošiti veća sredstva. ..Ove godine Fond za mlade...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.