Opozicija i Dinkić različito o Novoj Agrobanci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija i Dinkić različito o Novoj Agrobanci

BEOGRAD -

Pojedine opozicione stranke oštro su danas kritikovale zakon koji omogućava prenos imovine i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu, ocenjujući da se radi o presedanu koji vodi "u pravno nasilje i nesigurnost", dok je ministar finansija Mlađan Dinkić odbacio te tvrdnje i naglasio da je donošenje zakona najbolje rešenje, kako bi se održala finansijska stabilnost.

Liberali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smatraju da je predloženi zakon opasan presedan, koji vodi u pravnu nesigurnost i ne može doprineti poboljšanju ambijenta za strane investicije, već naprotiv, može dovesti do "bekstva" stranog kapitala, jer otvara mogućnost da se i ubuduće obavljaju slične transakcije.

Dinkić je odgovorio da stečaj ne bi bilo dobro rešeje, jer bi u tom slučaju postojala opasnost za ceo sistem.

On je rekao da su privatni akcionari bili odgovorni za 80 odsto vlasništva pre nego što je država napravila propust, a državu je trebalo da kontroliše Skupština akcionara i oni sada trpe posledice svoje greške.

Kako je rekao, to nije lična greška akcionara iz Švedske ili Slovenije, ali njihova odgovornost su imenovanja u Izvršni odbor.

"Karl Bilt i akcionari iz Slovenije su možda imali poverenje u upravljanje Agrobanke, jer je član UO bio prijatelj premijera", rekao je Dinkić misleći na vlasnika "Ces Mekona" Zvonimira Nikezića i dodao da je zanimljivo što je Razvojna banka Vojvodine kasnije angažovala baš tu kompaniju da napravi plan konsolidacije.

Dinkić je, odgovarajući na kritike opozicije da zakon unosi pravnu nesigurnosti i otvara mogućnost za slične transakcije, naglasio da ne postoji nikakva mogućost da se zakon upotrebaljava ako banka, u kojoj država ima udela u vlasništvu, nije u problemu, a banka je u problemu samo ako centralna banka kaže da postoji mogućnost da joj oduzme dozvolu.

"O tome ne odlučuje vlada, već centralna banka koje je nezavisna", objasnio je Dinkić.

Odgovarajući na pitanje poslanika SVM šta je sa malim akcionarima iz Agrobanke i da li će biti obeštećeni, Dinkić je rekao da ni jednog malog akcionara u Novoj Agrobanci nisu zatekli posle stečaja stare banke i da nije bilo pravnog osnova da oni sada budu uključeni u ovu transakciju.

Ministar je naglasio i da bi bilo bolje da Skupština Srbije nikada nije morala da usvoji ovakav zakon, odnosno da bi bilo bolje da nije bilo problema u Agrobanci, izazvanih ljudskim faktorom, koji su doveli do potrebe za donošenjem ovakvog zakona.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj je po hitnom postupku razmatran vladin Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, počela je danas oko 12 sati, nakon što je u 10 bila odložena zbog nedostatka kvoruma.

Kako je ranije rečeno, predloženim se zakonom predviđa prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je Vlada obrazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.

Izvinjenje Vučića

Prvi potpredsednik vlade i lider Srpske napredne stranke izvinio se građanima Srbije, delu narodnih poslanika, ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću i svima koji "danas trpe" zbog nedostatka kvoruma u Narodnoj skupštini "jer deo odgovornosti za nedostatak kvoruma snosi i poslanička grupa Srpske napredne stranke".

"Izvinjavam se zbog činjenice što su delu poslanika SNS važnije neke druge stvari od Narodne skupštine Srbije. Nekima su važnija predavanja, nekima su važnije lokalne koalicije, nekima su važnija putovanja po svetu, a ništa od toga ne može i neće biti važnije od sednice Narodne skupštine Srbije", rekao je Vučić Tanjugu.

On je građanima Srbije obećao da će SNS sve preduzeti da, ako ništa drugo, ona ne bude kriva i odgovorna zbog toga što "možda nekada u budućnosti kvoruma neće biti".

"Dovešćemo do veće discipline, do veće odgovornosti i do većeg poštovanja građana Srbije od poslanika koji su izabrani na listi SNS", poručio je Vučić.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da će njime biti omogućeno rešavanje problema Nove Agrobanke (neadekvatno formirane za posebne namene u maju ove godine, po više osnova neusklađene sa Zakonom o bankama, gde je država 100 odsto vlasnik), čiji je postojeći poslovni model dugoročno neodrživ.

Narodna banka Srbije (NBS) je Agrobanci u maju ove godine oduzela dozvolu za rad zbog gubitka od 300 miliona evra, pa je prethodna Vlada Srbije osnovala Novu Agrobanku.

Ocenjeno je da predložena rešenja omogućavaju prenos kvalitetne aktive i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu bez ugrožavanja njene stabilnosti, jer je Poštanska štedionica "najstabilnija banka na tržištu sa širokom poslovnom mrežom i čvrstom strukturom depozita".

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlajko Senić rekao je juče Tanjugu da je glavni cilj zakona finansijska stabilnost, a država je zbog katastrofalnog stanja u Novoj Agrobanci odlučila da reaguje, budući da ta banka nije bila više u situaciji da servisira obaveze.

Senić je najavio da bi Skupština Predlog zakona trebalo da usvoji u petak, 26. oktobra, kako bi već od početka sledeće sedmice osigurani i neosigurani depoziti iz Nove agrobanke bili preneti na Poštansku štedionicu.

"Uoči nedelje štednje bili smo u obavezi da država reaguje, budući da se Nova Agrobanka nalazi u takvoj situaciji da ne bi mogla da servisira obaveze”, rekao je Senić.

On je naveo da u Novoj Agrobanci ima 265 miliona evra osiguranih depozita i 113 miliona evra neosiguranih, a razlika između imovine i obaveza Nove Agrobanke iznosi 250 miliona evra.

To je, kako je rekao, rezultat lošeg upravljana, a taj problem će se rešavati preko Agencije za osiguranje depozita.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga zakona, Ministarstvo finansija i privrede je, uz podršku Narodne banke Srbije, rešeno da eliminiše elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i za svaki potencijalni slučaj nađe trajno i održivo rešenje.

Ministarstvo finansija i privrede, NBS i Agencija za osiguranje depozita su utvrdili da je postojeći zakonodavni i institucionalni okvir nedovoljan, te da je neophodno doneti poseban zakon kojim bi se uspostavio okvir na temelju koga bi državni organi mogli da reaguju u izuzetnim i hitnim slučajevima koji ozbiljno prete da naruše finansijsku stabilnost Srbije.

Primer konkretnog slučaja, čije konačno rešavanje nije moguće u okviru postojećeg zakonskog okvira je problem Nove Agrobanke, a donošenje ovog zakona omogućava vladi da preduzme meru prenošenja zdrave imovine banaka, kao i banaka za posebne namene, odnosno banaka pod administrativnim upravljanjem na druge banke, uz istovremen prenos obaveza tih banaka.

Time se doprinosi sigurnosti deponenata banaka koje su se susrele sa teškoćama u poslovanju, što je jedan od najvažnijih elemenata finansijske stabilnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.