Odnosi zategnuti zbog integracija

Izvor: B92, 03.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi zategnuti zbog integracija

Beograd -- Evropske integracije i dalje su tačka razdora u vladajućoj kolaciji, rasplamsava se sukob između DSS-a i G17 plus.

Različiti stavovi o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji doveli su do toga da DSS premijera Vojislava Koštunice više ne želi ni da razgovora s Mlađanom Dinkićem i strankom G17 plus. Principe na kojima je fomirana Vlada svaka stranka različito tumači, ali, za sada, izlaz iz krize niko ne vidi u vanrednim parlamentarnim izborima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Jedan od lidera narodnjačke kolacije, predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma pozvao je lidere vladajućih stranaka da ne zaborave da, pored borbe za Kosovo, postoji i svakodnevni život.

DSS insistira na novim razgovorima sa Demokratskom strankom, da ponovo utvrdi princip da Srbija samo sa Kosovom može ući u Evropsku uniju.

Ni jednog trenutka portparol DSS Andreja Mladenović nije spomenuo trećeg koalicionog partnera, G17 plus.

Tek na pitanje novinara da li slučajno ili namerno zaboravlja da Vladu Srbije čine tri stranke, Mladenović je rekao da DSS ne želi da razgovara sa strankom Mlađana Dinkića.

Mladenović je pojedine Dinkićeve izjave o Kosovu nazvao "krajnje besmislenim i beskorisnim u ovom trenutku".

G17 plus saopštila je da se mišljenja mogu razlikovati, ali da je odbijanje konstruktivnih razgovora radi nalaženja najboljeg rešenja za budućnost Srbije siguran znak bekstva od realnosti, zatvaranja u sopstvenu partijsku ljušturu.

Što se DS tiče, poručuju da neće odustati ni od EU ni od Kosova i, dok je tako, Vlada je stablina.

Turbulencija ima i u "narodnjačkoj kolaciji".

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma u nekoliko navrata obratio se u medijima direktno svojim koalicionim partnerima Vojislavu Koštunici i Velimiru Iliću, ukazujući im da je samoizolacija loša politika.

On smatra i da su Srbiji neophodne investicije i da se, dok svi pričaju o Kosovu, zapostavlja život u Srbiji, koji je veoma težak.

U DSS kažu da Marković ima pravo na svoj stav i da su oni sa njim u koaliciji na regionalnom nivou.

Inače, Srbiju očekuju još jedni izbori. Predizborna kampanja za lokalne i pokrajinske izbore počinje 20. marta, kada počinju da teku izborne radnje.

Stranke, za sada, ne otkrivaju svoje stragije za izbore koje će se održati 11. maja.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i direktor republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo oformili su radnu grupu za pripremu zakona o biračkom spisku.

Nejasno i koji su principi

"O državnoj politici samo sa DS"

Demokratska stranka Srbije će o nastavku vođenja jedinstvene državne politike razgovarati samo sa Demokratskom strankom, izjavio je danas portparol te stranke Andreja Mladenović.

Upitan da li će DSS o tome razgovarati i sa svojim drugim koalicionim partnerom G17 plus, Mladenović je na konferenciji za novinare odgovorio odrično.

"U najvećem interesu je da se očuva i održi jedinstvena državna politika jer je to jedini način da se Kosovo i Metohija očuva u okviru Srbije", rekao je on.

On je istakao da DSS neće odstupiti ni od jednog od pet principa na osnovu kojih je formirana vlada i podsetio da se prvi od njih odnosi na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Mladenović je istakao da je i DSS za ulazak Srbije u Evropsku uniju i naglasio da Srbija u Evropsku uniju može da uđe samo sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče da nikada neće odustati od politike očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije i integracije u Evropsku uniju i da će takvu politiku Demokratska stranka zastupati u Vladi.

Tadić je juče, pred Glavnim odborom DS, poručio da će Vlada funkcionisati dok poštuje principe na kojima je formirana.

"Dok god svi poštuju pet principa, tu je i Vlada Republike Srbije. Kada neko ne želi da poštuje pet uspostavljenih principa, Vlada je u problemu. Pred predsedničke izbore bilo je namere da se menjaju ti principi. Ja sam rekao da ne može", izjavio je Tadić.

Demokratska stranka, kao državotvorna stranka, neće destabilizovati Srbiju, kazao je Tadić.

A Demokratska stranka Srbije pozvala je sve parlamentarne stranke da se sačuva državno i nacionalno jedinstvo u borbi za očuvanje Kosova i Metohije unutar Srbije.

Portparol DSS Andreja Mladenović ponovio je stav te stranke da Srbija u Evropsku uniju može ući samo sa Kosovom i Metohijom.

"Kosovo je Srbija. To piše u Ustavu Srbije, to piše u zvaničnom programu Vlade Srbije. To piše u svim rezolucijama koje je Narodna Skupština usvojila", ukazao je Mladenović.

"DSS poziva sve stranke da ne delimo zemlju oko pitanja ulaska u Evropsku uniju, već da svi zajedno zauzmemo zajednički stav da Srbija hoće u EU sa Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim i neotuđivim delom", rekao je Mladenović.

"Stranke imaju svoje različite programe, ali, kada je u pitanju odbrana Kosova, oko toga moramo imati jedinstvo", ukazao je on.

Ministar ekonomije i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić, gostujući u Utisku nedelje, ocenio je da je DSS odustao od pet principa na kojima je formirana Vlada i dodao da Srbija što pre treba da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Slušao sam pre nekoliko dana (Dušana) Prorokovića koji je, u jednoj emisiji, rekao da mi ne moramo da žurimo u EU jer to nije toliko bitno. To je njihov legitimni politički program. Ali, ako DSS odbije da ratifikuje sporazum u parlamentu, mi bi trebalo da pitamo narod da li je za ratifikaciju, da idemo na parlamentarne izbore i ako većina kaže da hoće u Evropsku uniju, da napravimo novu parlamentarnu većinu", kaže Dinkić.

Dinkić je rekao da DSS krilaticom "Srbija u Evropi samo sa Kosovom i Metohijom" zastupa nerealne političke ciljeve.

"Ne verujem da Evropa želi Albance u EU i veliki je problem ako mi kažemo da Srbija hoće samo sa njima da uđe u EU. Hoćemo li da čekamo 30 godina da bi ušli u EU? Sa tim stavom DSS se ne slažem. Ja ne mogu da pomognem kosovskim Albancima jer ne mogu da vodim ekonomsku politiku, ne mogu tamo ni da dođem bez oklopnog transportera i Kfora. To je ovozemaljsko, a nebesko je ovo što priča DSS", rekao je on.

Mlađan Dinkić tvrdi da je lider DS i predsednik Srbije podržao njegovu ideju da Srbija prestane da otplaćuje kosovski dug.

Portparol G17 plus Nikola Papak rekao je da su odnosi stranaka u Vladi Srbije "zategnuti", ali da "pravo pitanje nije da li će vlada opstati, već da li će se ova iracionalna faza na našoj političkoj sceni završiti".

On je ocenio da građane ne brine samo Kosovo, već i nezaposlenost, korupcija, siromaštvo, odlazak mladih i dodao da se ti problemi mogu uspešno rešiti samo u okviru Evropske unije, te se evropske integracije što pre moraju nastaviti.

G17: Niko nema monopol nad državom

Izjava portparola Demokratske stranke Srbije govori o toj stranci, a ne o G17 plus, navodi se u reakciji ove stranke na izjavu Andreje Mladenovića.

"Niko nema monopol nad državnim programom, a u demokratskim društvima osnovno je pravo na slobodno iznošenje stavova. Mišljenja se mogu razlikovati, ali odbijanje konstruktivnih razgovora u cilju iznalaženja najboljh rešenja za budućnost Srbije siguran je znak bekstva od realnosti, zatvaranja u sopstvenu partijsku ljušturu i autizma", stoji u saopštenju te stranke.

G17 plus zaključuje da će nastaviti da radi na realizaciji državnog programa koji je u stvarnom interesu građana Srbije.

Bujošević: Bez konkretnih koraka DS

Dragan Bujošević, novinar nedeljnika NIN, rekao je u Jutarnjem dnevniku Radija B92 da ne očekuje neke konkretne korake Demokratske stranke u pogledu nastavka evropskih integracija.

"Mislim da će DS čekati još neko vreme, da se završe lokalni izbori i onda će videti kako stvari stoje i tada, eventualno, krenuti u neku akciju. A ne verujem ni da, pre toga, Evropska unija može da ponudi bilo šta opipljivo na čemu bi ona mogla da pokaže svoju evropsku orijentaciju."

On dodaje da je DSS "odustao od EU onog trenutka kada je rečeno da neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer, navodno, tamo piše da se priznaje nezavisnost Kosova".

"Posle su i sami priznali da to ne stoji tamo, konkretno Slobodan Samardžić, i da tamo piše da je Kosovo deo Srbije. Izmišljajući tu priču oni su rekli da neće u EU i izabrali temu za nove izbore. Dakle, oni očekuju nove izbore, ali im je potrebno da se ta priča zahukta. Oni su, ipak, u prednosti jer Vojislav Koštunica kontroliše gotovo sve medije u Srbiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.