Izvor: Poznati.info, 21.Feb.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić je srpski biznismen i bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije. Osnivač je i bivši predsednik stranaka G17 plus i Ujedinjeni regioni Srbije. Javno je priznao da je lagao kako će svaki građanin dobiti tisuću evra, s ciljem da njegova koalicija dobije više glasova. 2014. godine se povlači iz političkog života.

Obrazovanje
>> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info <<
U Beogradu je 1983. godine završio Prvu ekonomsku školu. 1988. godine je diplomirao, a 1993. magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Završio je i muzičku školu, odelenje klavir.

Privatni život

Rođen je 20.12.1964. godine u Beogradu, a njegovi roditelji Dušan i Mirosinka također su bili ekonomisti. Mlađan je dve godine živio u Parizu, od svoje četvrte do šeste godine.

Kao tinejdžer je s Goranom Pitićem i Božidarom Delićem svirao u rock grupi Monetarni udar. Sarađivao je i s muzičarima Bobanom Rajovićem, Kikijem Lesandrićem, Draganom Kojićem Kebom, Tijanom Dapčević i drugima, a za Lesandrića je uradio osam pesama.

U braku je s Tatjanom Dinkić, diplomiranom ekonomisticom, koja je 2016. godine imenovana sekretaricom Pregovaračke grupe za ekonomske odnose s inostranstvom, kao deo procesa pristupanja EU.

Posao

U periodu od 1990. do 1993. godine je radio kao asistent pripravnik na fakultetu, a od 1993. do 2000. godine je bio asistent na predmetu Teorija i planiranje privrednog razvoja. Bio je predavač i na fakultetima u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Najviše se bavio istraživanjem visoke inflacije i crnih financijskih tržišta, a 1994. godine je objavio dve knjige – “Merenje ekonomske efikasnosti upotrebe resursa” i “Ekonomija destrukcije”.

Zoran Đinđić mu 1995. godine nudi angažman u Demokratskoj stranci, što je on odbio, ali je pristao da bude njegov ekonomski savetnik. Nakon toga odlazi na usavršavanje u Italiju.

2000. godine postaje guverner Narodne banke Srbije i na toj dužnosti ostaje do 2003. godine. U vreme njegovog mandata, inflacija se sa 113 posto smanjila na 12 posto, a devizne rezerve su sa 300 milijuna porasle na 3,3 milijarde dolara. S mesta guvernera je smenjen za vreme vlade Zorana Živkovića, koju je on srušio, otvarajući afere Janjušević-Kolesar i Bodrum.

Na funkciju ministra finansija dolazi u martu 2004. godine i ostaje do oktobra 2006. godine. Nakon toga 2007. godine dolazi na mesto ministra ekonomije , a istu funkciju je nastavio da obavlja i u sledećoj vladi, koja je formisana godinu dana kasnije. Osim toga je postao i potpredsednik Vlade.

Bio je jedan od osnivača tadašnje nevladine organizacije, a kasnije stranke G17 plus, koja se sastojala od 17 ekonomista koji su pripremili program, gde je bilo navedeno što bi demokratske promene donele Srbiji. Na čelo stranke prvi put dolazi 2006. godine, nakon što je Miroljub Labus napustio mesto predsednika. G17 plus u maju 2010. godine pokreće inicijativu za osnivanje šire koalicije Ujedinjeni regioni Srbije.

Dinkić početkom 2011. godine dolazi u sukob sa Slobodanom Ilićem, državnim sekretarom ministarstva financija. Premijer Srbije zbog toga pokreće inicijativu za njegovo razrešenje s funkcije ministra ekonomije i potpredsjednika Vlade, te za razrešenje Ilića s mesta državnog sekretara. Dinkić se tada povukao s funkcije i prešao u poslanike stranke G17 plus.

Na parlamentarnim izborima održanima 2012. godine, G17 plus nastupa kao deo šire koalicije nazvane Ujedinjeni regioni Srbije i osvaja 5,51 posto glasova. Ujedinjeni regioni Srbije, uz SPS i SNS, nakon izbora postaju deo vladajuće koalicije. Dinkić je u novoj Vladi brinuo o sektorima privrede i finansija. U aprilu 2013. godine URS postaje stranka, a Dinkić njezin predsednik.

Nakon rekonstrukcije Vlade koja se dogodila u aeptembru 2013. godine, URS prestaje da bude deo vladajuće koalicije. Posle parlamentarnih izbora koji su se održali u martu 2014. godine, a na kojim URS nije ostvario dobre rezultate, Dinkić se povlači s mesta predsednika stranke i iz političkog života Srbije.

Najveća postignuća

Tjednik “Vreme” ga proglašava osobom godine jer je uspio da stvori stabilnu instituciju od Narodne banke Jugoslavije i zatvorio je propale banke u Srbiji.

2006. godine mu je dodeljena Svetosavska nagrada i proglašen je za “Najeuropljanina u oblasti ekonomije” zbog reformi koje je proveo i koje su omogućile povećanje poreznih prihoda države i smanjenje sive ekonomije. Časopis “Euromoney” mu iste godine dodeljuje nagradu za najboljeg ministra u svetu.

2008. godine dovodi Fiata u Zastavu u Kragujevcu i proglašen je osobom koja je najviše doprinela reformama u Srbiji. Od tada se tri godine nalazio na čelu Skijaškoj saveza Srbije.

Zbog doprinosa boljem poslovanju u Srbiji, 2009. godine je nagrađen nagradom Reformator.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.