MMF: Predlog URS-a loš za budžet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2011, 02:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Predlog URS-a loš za budžet

BEOGRAD -

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda Bogdan Lisovolik upozorio je da bi usvajanje predloga Ujedinjenih regiona Srbije za decentralizaciju zemlje uvećalo deficit državnog budžeta.

"Suštinski mi nismo protiv decentralizacije, ali konkretan predlog koji je stigao u Skupštinu može vrlo skupo da košta konsolidovani budžet Srbije", rekao je Lisovolik u izjavi dnevnom listu Politika.

Lisovolik je rekao i da MMF "čvrsto veruje da je Fiskalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << savet zauzeo ispravan stav", kada je predlog Ujedinjenih regiona Srbije, čiji je lider Mlađan Dinkić, ocenio kao loš jer bi time bio uvećan deficit državnog budžeta.

Ocena Fiskalnog saveta je da bi izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koju predlažu Ujedinjeni regioni Srbije, uvećale deficit državnog budžeta za 1,1 odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno za oko 40 milijardi dinara u 2012. godini.

Lisovolik je ukazao da će u slučaju usvajanja predloga Ujedinjenih regiona Srbije za decentralizaciju zemlje "dodatno biti proširen ionako značajan jaz u kasi za 2012. godinu".

"Fiskalni savet je ispravno naglasio da bi pokrivanje dodatnog budžetskog manjka moglo da zahteva drakonske mere kao što su ponovno zamrzavanje plata i penzija", rekao je predstavnik MMF-a.

Lisovolik je podsetio i da je misija MMF-a prilikom poslednje posete Srbiji procenila da je rupa u budžetu za više od jedan odsto veća od ciljanog nivoa.

"Iako zatvaranje ovog jaza izgleda teško, to se može sprovesti kroz strogu kontrolu i smanjenje diskrecionih rashoda", smatra Lisovolik uz upozorenje da bi s primenom predloga decentralizacije ta razlika dostigla skoro 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Bez prilično radikalnih koraka kao što su zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija ili povećanje poreza nivo deficita u kasi od oko tri odsto u 2012. godini, što je u skladu sa fiskalnim pravilima biće mnogo teže dostići", rekao je Lisovolik.

Lisovolik je upozorio i da bi to moglo da zakomplikuje predstojeće pregovore s MMF-om u avgustu.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.