Dulić Markovićeva opet kod Dinkića

Izvor: B92, 03.Nov.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić Markovićeva opet kod Dinkića

Novi Sad -- Bivša potpredsednica vlade i ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković se vraća na političku scenu pod okriljem URS-a.

"Samo lud i mrtav ne može da se predomisli, a ponovo sam stala uz Mlađana Dinkića jer smatram da je sposoban da sve ideje pretoči u dela", istakla je Dulić Markovićeva.

Ona je bila potpredsednica i ministarka poljoprivrede u vladi Vojislava Koštunice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 2004. do 2006, potom se posvetila stranačkom poslu, da bi zatim "sišla" na pokrajinski nivo na funkciju potpredsednice tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinske sekretarke za međuregionalnu saradnju.

Napustila je pokrajinsku vladu zbog nesaglasja pri raspodeli budžeta, kao i zbog toga što, iako formalno drugi čovek te vlade, nije bila pitana ni za šta, a lane je izašla i iz stranke negodujući na neke poteze Dinkića.

Da su se njih dvoje pomirili potvrdio je i današnji skup u amfiteatru Spensa, pod nazivom "Ujedinjeni za poljoprivredu". Tribinu je otvorio upravo Dinkić, predstavljajući Dulić Markovićevu kao jednu od autorki agrarnog programa URS-a.

"Ovaj program nisu pisali političari, već istinski stručnjaci. Iz njega bih ovom prilikom izdvojio pet mera koje predlažemo i koje ćemo ostvariti ukoliko dobijemo dovoljnu podršku građana", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, na prvom mestu je udvostručenje agrarnog budžeta, sa sadašnjih 2,4 na pet odsto ukupnog republičkog budžeta, koliko je bilo i 2004. godine kada je, kako je istakao, Dulić Markovićeva bila ministarka poljoprivrede, a on ministar finansija.

"Smatramo, zatim, da uplata u Fond penziono-invalidskog osiguranja ne treba da bude uslov za dobijanje državnih subvencija, već da to pravo pripada svim registrovanim gazdinstvima", nastavio je lider URS.

Dinkić smatra da bi ubuduće poljoprivredni proizvođači trebalo da na svaka tri dinara sopstvenih investicija dobiju od države još dva-tri dinara bespovratno, a da takozvana staračka domaćinstva, koja ne mogu da izađu sa svojim proizvodima na tržište, steknu pravo na pomoć od po 50.000 dinara godišnje po članu.

"Uvereni smo, najzad, da bi trebalo izjednačiti seljačke i druge porodice, odnosno da i ove prve dobiju pravo na dečji dodatak, naknadu tokom trudničkog bolovanja i povezivanje radnog staža", zaključio je Dinkić.

Sam program "Ujedinjeni za poljoprivredu" je, potom, predstavila Dulić Markovićeva, najavljujući da će o njemu biti reči u brojnim sredinama tokom predizborne kampanje. Ona je pozvala učesnike da se svojim predlozima uključe u njegovu doradu i obogaćivanje.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.