Dinkić: Sa DSS-om samo na lokalu

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Sa DSS-om samo na lokalu

Vlada u kojoj bi ponovo zajedno sedeli predstavnici stranaka koje sada čine Vladu Srbije, prema mišljenju Mlađana Dinkića, predsednika G17 plus i ministra ekonomije, moguća je "možda u nekoj dalekoj budućnosti ukoliko (Vojislav) Koštunica i (Velimir) Ilić budu oni stari koji su se borili protiv (Slobodana) Miloševića i radikala devedesetih godina i ukoliko se budu vratili politici koja Srbiju uvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u EU".

"Do tada, mislim da će biti nemoguće da budemo u istoj vladi, što ne znači da nećemo moći da sarađujemo sa njihovim strankama na lokalu, jer se na lokalu saradnja odvija prema tome da li neko želi dobro sredini u kojoj živi, a ne prema tome šta misle njihovi lideri", rekao je Dinkić u intervjuu današnjoj "Politici".

Na pitanje zar isti princip ne bi trebalo da važi i na republičkom nivou, on je odgovorio: "Naravno, i tvrdim da je većina članova DSS i NS na lokalu za ulazak Srbije u EU. Ubeđen sam da samo iz lojalnosti sada pokazuju poslušnost ovoj antidržavnoj politici koju u poslednja tri meseca vode Koštunica i Ilić".

"Nije nam važno da li ćemo biti na vlasti, ali nam je važno da li će Srbija ići ka EU. Sve što je u korist građana Srbije G17 plus će podržati", rekao je Dinkić.

Na pitanje ko bi im bio prihvatljiviji kao koalicioni partner, DSS ili SPS, Dinkić je odgovorio - svi koji će omogućiti brz ulazak Srbije u EU, s tim što ne verujem da Koštunica može u tako kratkom roku da se vrati proevropskoj politici.

Dinkić je rekao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, u kome član 135 koji reguliše položaj Kosova i Metohije uopšte nije promenjen, životno važan, pre svega, za privredu Srbije, jer omogućava izvesnost našeg budućeg bescarinskog izvoza u zemlje EU.

"Ako mi taj sporazum ne potpišemo i pretpostavimo da dođe vlada DSS-a i SRS koja odbije da ide u EU, za dve godine bi ponovo bile uvedene carine na izvoz svih naših prehrambenih i industrijskih proizvoda u EU, jer olakšice koje nam je jednostrano dala EU, u vidu bescarinskog izvoza u EU, traju samo do 2010. godine", rekao je Dinkić.

On je kao još jednu konkretnu korist od ulaska u EU naveo razvoj infrastrukture na način na koji su to učinile Grčka, Španija i Portugalija, nekada veoma nerazvijene zemlje.

"Treba da se ponašamo kao Irska, koja nikad nije priznala nezavisnost Severne Irske, ali je ušla u EU i postala jedna od trenutno najbolje stojećih zemalja sa bruto domaćim proizvodom od 40.000 dolara po stanovniku", smatra Dinkić.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.