Dinkić: Regionalizacija državotvorni koncept

Izvor: Studio B, 19.Okt.2013, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Regionalizacija državotvorni koncept

Lider URS Mlađan Dinkić kaže da je jedini državotvorni i dugoročno održiv razvojni koncept da Srbija bude decentralizovana i regionalno organizovana i da će URS biti konstruktivna opozicija i podržati sve zakone koji će ukinuti birokratsko ponašanje.

„Kukati nad teškom situacijom mogu svi, a dati rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mogu samo oni koji su državotvorni. A državotvorno je obezbediti ekonomsko i političko jačanje svih regiona, kako bi se sprečilo ekonomsko propadanje nedovoljno razvijenih područja, i biološko pražnjenje čitavih teritorija", kazao je Dinkić na sednici Glavnog odbora stranke.

On je ocenio da Kosovo i Metohija nemaju šanse da opstanu u okviru Srbije ukoliko se ne sprovede koncept regionalizacije.

Prema njegovim rečima, "upravo je politička regionalizacija ključ za vezu sa KiM, odnosno sa Srbima koji tamo žive i koji treba da formiraju zajednicu srpskih opština, a onda da mi pomognemo odavde iz Srbije, da ekonomski pomognemo razvoj i onog dela Kosova i Metohije gde Srbi žive".

Dinkić je naveo da se preokret ne dešava sam od sebe i da Šumadija nije slučajno postala centar automobilske industrije posle 20 godina propadanja i pustošenja.

"Ko god misli da je "Fijat" sam od sebe došao u Kragujevac, ili da je "Panasonik" sam od sebe došao u Svilajnac taj se grdno vara", rekao je lider URS-a i dodao da nijedna država nije uspela da obezbedi promenu strukture svoje privrede i industrije tako što je pustila tržištu da to napravi.

On je ukazao da je bilo potrebno puno raditi i u lokalnoj samoupravi i na republičkom nivou da "Fijat" odluči da dođe baš u Kragujevac, i dodao da Srbija, osim najmodernije fabrike automobila, ima i još 150 fabrika koje proizvode auto-komponente koje zajedno prave četvrtinu čitavog izvoza zemlje.

"Vlasti se menjaju, dolaze i odlaze, jedino fabrike, jedino dela iza nas ostaju. I, da li smo mi na vlasti, ili u opoziciji, svejedno je. Bitno je da stalno moramo da radimo, da zaposlimo građane, da pomognemo razvoj. Mi nečemo biti u narednom periodu komentator odluka Vlade, takvih stranaka ima puno u Srbiji. Mi smo drugačiji od njih", podvukao je lider URS.

Donkić je najavio da će URS u narednih mesec dana Skupštini Srbije predložiti donošenje četiri zakona - o direktnom izboru gradonačelnika, direktnom izboru odbornika, o teritorijalnoj organizaciji Srbije i zakon o naknadama koji će omogućiti pravilnu raspodelu prihoda.

On je naveo da ć URS podržati mere Vlade Srbije koje obezbeđuju više posla za građane Srbije, ali ne i smanjenje plata lekarima i profesorima.

"Ne možemo da podržimo da se na lekare i profesore svaljuje sav teret. Nisu lekari i nisu profesori administracija. Smanjivanje plata lekarima i profesorima je antirazvojno, jer od lekara zavisi naše zdravlje, a od profesora zavisi budućnost čitave nacije jer oni uče naše studente na fakultetima", kazao je Dinkić i ponovio da URS tako nešto ne može podržati.

Dinkić je rekao da će URS biti konstruktivna opozicija i da će podržati sve zakone koji će ukinuti birokratsko ponašanje u Srbiji.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

URS do kraja godine neće komentarisati Vladu Srbije

Izvor: Blic, 19.Okt.2013

Ujedinjeni regioni Srbije do kraja godine neće komentarisati odluke Vlade Srbije, izjavio je danas predsednik te stranke Mladjan Dinkić, navodeći da je politička regionalizacija Srbije ključ opstanka Kosova i Metohija u njenom sastavu. Neće napadati Vladu: Mlađan Dinkić.."Kukati nad teškom situacijom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.