Izvor: S media, 16.Okt.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Oporezivanje transfera u poreske rajeve i na nekorišćeno poljoprivredno zemljište (VIDEO)

Minstar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić izjavio je danas da će uvesti oporezivanje transakcija u takozvane "poreske rajeve".

Dinkić je na predstavljanju Bele knjiga Saveta stranih investitora Srbije precizirao da će biti uveden porez po odbitku za transfere u poreske rajeve i da će ta poreska stopa najverovatnih iznositi 30 odsto.

U okviru poreske reforme, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dodao je on, biće uvedeno i oporezivanje nekorišćenog poljoprivrednog i gradskog zemljišta.

Porez na neobrađeno zemljište

Dinkić je izjavio da Srbija gubi ogromne prihode zbog velikih površina neobradjivanog zemljištai dodao da će oni koji poseduju poljoprivredno zemljište, a ne obradjuju ga ili ga ne rentiraju - morati da plate porez.

Porez na dobit preduzeća ide na deset odsto

Dinkić je kazao i da će porez na dobit preduzeća biti povećan sa 10 na 15 odsto, i da je to i dalje niže nego u EU.

Srpski ministar finansija i privrede kazao je da će u 2013. godini biti donet novi zakon o akcizama i kao primer izmena naveo da će se za duvansku industriju predvideti kretanje akciza u narednih pet godina.

"Ideja je da se minimalna prosečna akciza na cigarete u Srbiji u srednjoročnom periodu uskladi sa onom u EU", istakao je Dinkić.

Reforma paušalnog oporezivanja

Prema rečima Mlađana Dinkića, razmišlja se i o reformi paušalnog oporezivanja.

"Biće različito oporezovani sajdžije i advokati. Porez treba da se plaća srazmerno ekonomskoj snazi", naglasio je Dinkić.

Ministar finansija i privrede je kazao i da je ideja pojednostavljivanja poreskog sisteme da preduzetnici i zanatlije plaćaju samo tri vrste poreze - poreze i doprinose na plate, porez na imovinu i paušalni porez.

(S media)

Foto: printskrin/youtube

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.