DSS: Dinkiću, pređi s reči na dela

Izvor: TvojPortal.com, 31.Maj.2011, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Dinkiću, pređi s reči na dela

Izvor: tvojportal.com - Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić treba da pokaže da se zalaže za decentralizaciju i pomogne da se vrati oko 500 miliona evra opštinama i gradovima koji su im uskraćeni zbog smanjenih transfera, poručila Demokratska stranka Srbije.


Demokratska stranka Srbije pozvala je lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića da na delu pokaže da se zalaže >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << za decentralizaciju, tako što će pomoći da se vrati oko 500 miliona evra opštinama i gradovima koji su im uskraćeni zbog smanjenih transfera.
"Kada se taj problem reši i kada Dinkić na delu pokaže da poštuje decentralizaciju možemo da sednemo i da razgovaramo o novim zakonima koji se tiču decentralizacije", rekao je portparol DSS-a Petar Petković.
On je pozvao Dinkića da se založi da se već na sledećoj sednici Vlade Srbije raspravlja o tome.
Petković je kritikovao lidera URS-a da za protekle tri godine nije ništa uradio po tom pitanju, navodeći da su transferi posebno značajni za nerazvijene opštine, jer oni čine čak polovinu budžeta takvih lokalnih samouprava.
Petković je rekao da je DSS podneo 100 krivičnih prijava zbog umanjenja transfera gradovima i opštinama iz budžeta Srbije i da o novom zakonu o decentralizaciji ta stranka može da razgovora kada lider URS-a pokaže na delu za kakav se koncept zalaže.
DSS, prema rečima Petkovića, poziva Dinkića i da saopšti javnosti da li je odustao od koncepta regionalizacije Srbije i vratio se u ustavne okvire decentralizacije zasnovane na gradovima i opštinama, a ne regionima, s obzirom na to da u svojim nastupima više ne pominje regionalizaciju.
Petković je rekao da se DSS zalaže za decentralizaciju čiji je koncept razvoj gradova i opština, a ne regiona i da će o eventualnoj podršci nekom od pet zakonskih predloga URS-a odlučiti predsedništvo DSS-a.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.