DINKIĆ: Vladajućoj koaliciji preti cunami

Izvor: TvojPortal.com, 10.Apr.2011, 03:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIĆ: Vladajućoj koaliciji preti cunami

 
(dnevnik.rs) Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da će stranke vladajuće koalcije, ukoliko Vlada Srbije hitno ne povuče poteze koji će poboljšati standard građana, na sledećim izborima doživeti politički cunami.

 

U intervjuu za „Dnevnik” Dinkić je kazao da popularnost stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Tomislava Nikolića raste na greškama Vlade i opravdanom nezadovoljstvu naroda, a ne na nekim konkretnim predlozima i programima SNS-a, ali da, nažalost, njegovi koalicioni partneri još uvek ne vide taj cunami.
 
– Danas naprednjaci nadiru kao jedan bezidejni cunami, ali u velikom talasu koji je rezultat grešaka i sporosti vladajuće koalicije. Stvari se mogu pokrenuti i promeniti, ali to zavisi od vladajuće koalicije. Što se tiče URS-a, mi ćemo se koncentrisati na to da napravimo što bolje rezultate, ali ne možemo pomoći onima koji to ne žele – obrazložio je Dinkić.
Po njegovim rečima, bez hitnih mera, koje bi za rezultat imale zapošljavanje, rast standarda i veće plate i penzije do kraja godine, „stranke aktuelne koalicije nemaju šta da traže na sledeći izborima”, dok naprednjaci, s druge strane, ne moraju ništa da urade, već „mogu samo da se ušetaju u Vladu Srbije, bez da kažu i jednu reč i bez ikakvog programa”. Iako je njegova stranka takođe članica vladajuće koalcije, Dinkić smatra da je njegova pozicija danas mnogo bolja nego dok je i sam bio u Cvetkovićevom kabinetu, jer „mnogo bolje vidi i sagledava probleme i greške”.
– I ko god je odlučio da me razreši funkcije u Vladi, zapravo mi je učinio veliku uslugu – kazao je lider URS-a.
A koje su to mere i zašto one nisu preduzete dok ste vi bili u Vladi?
– Većinu mera za privredu sam upravo ja inicirao. Međutim, danas je vreme za nove. Uz olakšanje otplate stambenih kredita građanima, moraju da se obezbede i olakšice za privredu, jer je to uslov da zaposlimo više ljudi. Mora da se izađe sa vrlo hrabrim merama za podsticanje zapošljavanja koje sad tek imaju smisla pošto je kriza počela da jenjava i pošto imamo poboljšanje srpskog izvoza, koji je za šest odsto porastao u prva dva meseca ove godine. Te mere podrazumevaju i da poslodavci budu oslobođeni polovine poreza i doprinosa koje danas plaćaju. Kroz smanjenje dažbina treba podsticati zapošljavanje, jer samo tako može da se stvori veća vrednsot, pa i da dođe do povećanja plata i penzija. I to će predložiti ministri iz URS.
Da li su realne najave pojedinih privrednika i nekih tajkuna da bi u Srbiji u narednom periodi bez posla moglo ostati još dvesta hiljada ljudi?
– Ta upozorenja treba sasvim ozbiljno shvatiti, jer je nelikvidnost u privredi prilično velika, a, nažalost, dobar deo neplaćanja potiče od same države i javnih preduzeća. Zato treba definisati vremenski rok za ta plaćanja, ali i uvesti registar diskvalifikovanih vlasnika firmi, kako se ne bi desilo da neko ko ne plaća svoje obaveze ode u stečaj, pa onda osnuje novu firmu koja opet ode u stečaj i tako pravi krugove nelikvidnosti bez ikakvih sankcija. A bilo bi jako zanačajno i da republički parlament prihvati našu peticiju za decentralizaciju, jer bi to za lokalne vlasti bio vetar u jedra, pošto bi mogle ostvarivati mnogo više projekata na tom nivou. I to bi bio adut za pobedu stranaka aktuelne koalicije na sledećim izborima.
Ima li onda razloga za strah u vladajućoj koaliciji od predstojećeg mitinga naprednjaka?
– Lično, vrlo relaksirano čekam taj 16. april. Mene trenutno interesuje jedino da dobijem što širu podršku građana za našu peticiju za decentralizaciju. A to što naprednjaci traže izbore, jeste njihov interes, jer su na vrhu popularnosti, posebno zbog toga što je Srbija poslednje dve godine bila u strašnoj ekonomskoj krizi. Ali i zbog toga što je bilo puno grešaka Vlade i nerazumevanja stvarnosti i potreba građana. No, ukoliko Vlada ipak povuče neke poteze koji će popraviti standrad građana do kraja godine, onda će rezulatat naprednjaka biti lošiji nego što bi bio danas.
Da li vaše poruke o tome da nemate problem s naprednjacima već s liderima te stranke, ali i pohvale na račun bivšeg premijera i lidera DSS-a Vojislava Koštunice, mogu da se tumače kao ponude za političku saradnju URS-a s tim strankama?
– Na lokalnom nivou mi ćemo sarađivati sa svima koji rade u interesu svog grada ili opštine. I kroz ovaj pokret za decentralizaciju Srbije upravo želimo da probudimo lokal-patriotizam kod građana nevezano od njihove političke pripadnosti. A to znači da na lokalu imate i demokratu i naprednjaka i radikala i socijalistu i nekog iz URS-a... koji su kvalitetni i koji mogu doprineti razvoju svog grada ili opštine. S druge strane, ja ne mogu da budem u istoj vladi sa Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem, ako govorimo o republičkom nivou vlasti. Možda neki drugi mogu. A što se tiče Koštunice, samo sam istakao činjenicu da smo u njegovoj prvoj vladi imali najbolje ekonomske rezultate i sproveli neke ozbiljne ekonomske reforme, kao što je uvođenje PDV-a i fiskalnih kasa. Razišli smo se zbog zasutavljanja evropskih integracija.
Mislite li da je realna velika koalicija?
–A ako mislite na koaliciju naprednjaka i DS-a, ukoliko ova vlada demokrata ovako nastavi da radi, naprednjacima demokrate uopšte neće ni biti potrebne. I ko god se od demokarata sada nada da može da ne radi ništa i čeka da naprednjaci zovu DS da im budu partneri, samo se zavarava.
Da li će ova peticija za decentraliazicju biti možda povod za obaranje Vlade, ukoliko ona ne bude prihvaćena u parlamentu?
– Naravno da ne. Cilj peticije je decentralizacija Srbije, da više novca ostane tamo gde je i zarađen, a ne da sve odlazi u republičku kasu, da se vrati imovina lokalnim samoupravama, da građani direktno biraju i smenjuju svoje gradonačelnike i predsednike opština, a ne da ih postavljaju partijske centrale iz Beograda. A datum izbora objaviće demokrate, a ne Mlađan Dinkić.
Zašto se vaša inicijativa za decentralizaciju među najvećim delom političkih stranaka doživljava s nepoverenjem, posebno u Vojvodini, gde ste svojevremneo bili prozivani da kočite donošenje Statuta i Zakona o nadležnostima APV?
– Ja sam se od 2000. do 2006. godine uglavnom bavio makroekonomijom, monetarnom i fiskalnom politikom, i nisam imao puno dodira sa drugim temama. A kad sam kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja na terenu video tu neravnomernost u razvoju pojedinih delova zemlje, shvatio sam da je više nego nužna promena političkog i ekonomskog sistema. Neki su to verovatno videli pre mene, ali nisu ništa uradili da to promene. Možda su oni baš iz nekih poltikantskih razloga samo govorili o decentralizaciji. Za razliku od njih ja sam u taj proces ušao iskreno, nije mi cilj samo da pričam, već i da se to za šta se zalažem i sprovede. Svestan sam da to ne mogu sam i zato pozivam sve one koji su tu ideju zagovarali pre mene, a kojima ne sporim autorstvo, da to zajedno uradimo. To sam predložio i Čedi Jovanoviću i DS-u, a ponudići u Nenadu Čanku, i socijalistima i naprednjacima, svima...
A zašto URS nije iskoristio svoj u ticaj u vladajućoj kaolciji za usvajanje zakona o vraćanju imovine, kao što ste to učinili u slučaju zakona o infromisanju, na primer?
– Mi smo zakon o javnoj svojini uputili u proceduru, ali koalicija već godinu i po dan izbegava da ga stavi na dnevni red. Kad god smo insistirali na nekom zakonu, napadali su me da ucenjujem Vladu ili koalicione partnere. Ne zelim više da im dajem povoda za to, a građani neka sami procene ko ja kakav i šta je najbolje za njih. Na kraju će taj zakon staviti na dnevni red zato što to traži Evropska komisija i zato što to traže građani preko ove naše peticije.
Kako vidite to što vašu stranku poslednjih nedelja napuštaju vojvođanski kadrovi, zbog čega je ovih dana došlo i do kriz vlasti u Novom Sadu? Da li je to cena koalicije s Majom Gojković?
– Mislim da se vojvođanski deo Demokratske stranke uplašio rasta poverenja građana u URS u Vojvodini i da je sve ovo posledica njihovog straha od rezultata narednih izbora. Jer, niko od naših nije otišao iz G17 plus zbog Maje Gojković, nego zato što im je nuđen posao. To je neka vrsta nevidljive političke korupcije. Nije tu bilo reči o ideološkom razilaženju, već o ličnom interesu. A odlazak takvih uvek dočekujem s olakšanjem.
Branka Dragović-Savić
 

Dinkićvladajuca koalicijapoliticki cunami

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.