DINKIĆ: U SANDŽAKU I NOVOM PAZARU REKORDNA NEZAPOSLENOST

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIĆ: U SANDŽAKU I NOVOM PAZARU REKORDNA NEZAPOSLENOST

NOVI PAZAR - Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da se Sandžaku, a posebno Novom Pazaru, mora što pre pomoći otvaranjem novih radnih mesta, jer je u ovom delu Srbije više nezaposlenih nego onih koji rade.

Dinkić je upozorio da Sandžaku, ukoliko se ne otvore novi pogoni i radna mesta, preti masovno iseljavanje mladih zbog nezaposlenosti.

- U Novom Pazaru 40 odsto mladih do 28. godina je bez posla - rekao je Dinkić na okruglom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stolu sa privrednicima ovog regiona, napominjući da dolaze i nove generacije kojima treba obezbediti posao.

On je skrenuo pažnju da posledica visoke stope nezaposlenosti može biti iseljavanje ne samo u Beograd i druge gradove Srbije nego i u razvijene zemlje Evropske Unije, pogotovo posle vizne liberalizacije.

Dinkić je u prisustvu privrednika i deset ambasadora najrazvijenijih zemalja sveta koji su akreditivani u Beogradu, podsetio da je Vlada Srbije u maju ove godine dvostruko povećala podsticaje za investicije u Novi Pazar, kako za domaće tako i za strane kompanije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je rekao da je posredstvom prisutnih amabasadora pozvao kompanije iz njihovih zemalja da dođu i investiraju u Novi Pazar, posebno u najpropulzivnije grane industrije kao što su tekstilna, prehrambena, industrija obuće, nameštaja, koje mogu biti da budu konkurentne na tržištu.

- Vlada je spremna da besplatno ustupi građevinsko zemljište i finansira izdavanje različitih dozvola za podizanje novih fabrika, ali kompanije moraju da obezbede ozbiljne bankarske garancije - naglasio je Dinkić.

U delegaciji stranih diplomata koji su danas započeli dvodnevnu posetu Novom Pazaru i Sjenici su ambasadori SAD Meri Vorlik, Nemačke Volfram Mas, Češke Hana Hubačkova, Japana Tošio Cunozaki, Turske Ali Riza Colak, Danske Mete Kjuel Nilsen, Švedske Krister Asp, Norveške Nils Ragnar Kamsvag, Austrije Klemens Koja i Organizacije za evropsku berzbednost i saradnju Dimitrios Kipreos.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.