Birokratija se opire seči propisa

Izvor: Politika, 25.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birokratija se opire seči propisa

Otpor nije na nivou ministara, već na nivou birokrata koji su navikli da izmišljaju nepotrebne procedure i koriste ih da primaju mito, kaže Mlađan Dinkić

Veliki je otpor birokratije sveobuhvatnoj reformi propisa i ukidanju nepotrebnih procedura, ali će već na sledećoj sednici vlade, u utorak, biti usvojen prvi paket preporuka za ukidanje nepotrebnih propisa.

To je najavio Mlađan Dinkić, potpredsednik vlade i ministar ekonomije, na promociji druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „sive knjige” Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u kojoj su sabrane primedbe privrednika na komplikovanu administraciju i predlozi za njeno pojednostavljenje. Dinkić je inače jedan od dobitnika nagrade za reformatora godine, koju je od ove godine uveo NALED.

– Nekada taj otpor nije na nivou ministara, već na nivou birokrata koji su navikli da izmišljaju nepotrebne procedure i koriste ih da primaju mito – istakao je Dinkić naglašavajući da postoji podrška vrha vlade za to.

Reforme u oblasti pojednostavljenja i ukidanja nepotrebnih birokratskih procedura su, kako je rekao, bolne i neke će koštati radnih mesta, ali su neophodne da bi bio olakšan život građanima i pojeftinilo poslovanje.

– Očekivali smo da će biti usvojene sve preporuke koje su od koristi građanima i privredi, ali je zbog otpora birokratije odloženo usvajanje drugog paketa, za koji se nadamo da će biti usaglašen i usvojen do kraja januara iduće godine – rekao je on.

Dinkić tvrdi da je najveći otpor u Penzijskom fondu, gde se opiru pojednostavljenju procedure prijavljivanja i odjavljivanja radnika, a zatim u službama koje se protive ukidanju nepotrebne papirologije u naplati poreza za koje je nadležna lokalna samouprava.

Podsetio je da postoji dosta primedbi na rad lokalnih poreskih uprava. Dinkić predlaže ukidanje radnih knjižica koje ne postoje nigde u svetu jer su stvorene elektronske baze podataka.

Na otpor administracije regulatornoj reformi upravo ukazuje „siva knjiga” koja je juče promovisana. Od 250 predloga za pojednostavljenje procedure, koji su u prethodnoj zbirci objavljeni, samo osam je rešeno. Uspostavljen je jednošalterski sistem za registraciju privrednih subjekata u APR-u i pribavljanje PIB-a. U oblasti odjave i prijave radnika ništa nije urađeno, a privreda i dalje troši znatan novac za administrativne procedure. U drugom izdanju ove knjige dodato je još dvadesetak novih predloga i oni se i dalje odnose na probleme prijave i odjave radnika, kao i postupak plaćanja poreza i doprinosa.

Koliko male promene prave velike pomake potvrđuje Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre (APR). Samo zahvaljujući uvođenju jednošalterskog sistema u APR-u, Srbija je napredovala na listi Svetske banke 35 mesta. To nije dovoljno, smatra on, prostora za napredak ima još i kada od Nove godine krene predaja finansijskih izveštaja na jednom mestu, privreda će uštedeti oko milion evra.

– Predlozi u „sivoj knjizi” su vrlo praktični, a pojedini zahtevaju izmene zakona – kaže Obradović.

M. Avakumović

----------------------------------------------------------

Nagrade za reformatora godine

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić dobio je nagradu zbog doprinosa stvaranju povoljnog okvira za poslovanje u Srbiji, za pokretanje sveobuhvatne reforme propisa, direktnu podršku privredi kroz subvencionisane kredite, obezbeđivanje stranih direktnih investicija i likvidnost privrede i u vremenu krize.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović dobio je nagradu za uvođenje jednošalterskog sistema registracije preduzeća i direktan doprinos konkurentnosti privrede, transparentno i odgovorno upravljanje i pojednostavljenje procedure.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović dobio je nagradu za promociju interesa lokalnih samouprava u odnosu sa republičkim vlastima i promociju odgovornog upravljanja u javnom sektoru.

Miša Brkić, urednik Ekonomske rubrike u dnevnom listu „Politika”, dobio je nagradu za doslednost u izveštavanju, zalaganje za ekonomske reforme, analitičnost i istraživački pristup, borbu protiv korupcije i pritisak na institucije da sprovode reforme.

Priznanje za medijski doprinos kampanji NALED-a „Iza lavirinta”, u okviru koje su dodeljene nagrade reformatorima, dobilo je Radiodifuzno preduzeće B92.

[objavljeno: 26/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.