Bebe omekšale stavove Dinkića

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe omekšale stavove Dinkića

Milica Bisić, savetnik u Ministarstvu finansija, kao poreski stručnjak i dalje misli da je vraćanje PDV-a na bebi opremu loša mera

Ministar finansija Mlađan Dinkić je posle sastanka sa predstavnicima udruženja „Roditelj”, „Servisom Halo, beba”, Mrežom organizacija za decu Srbije i Fondom B92 promenio mišljenje. Iako je na svom prvom zvaničnom susretu s novinarima, po imenovanju na tu funkciju, tvrdio da ukidanje PDV-a na bebi opremu nije dobro rešenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pre dva dana doneo je suprotnu odluku.

Kao rezultat tog dogovora Ministarstvo finansija će na Zakon o PDV-u podneti amandmane koji će omogućiti povraćaj ovog poreza na nabavku hrane i opreme za bebe. Roditelji će tako, od 1. januara morati da čuvaju fiskalne račune prilikom kupovine mleka, kašica, pelena, kreveca, kolica, stolica za hranjenje i sedeljki za automobile – ukoliko žele da ovo pravo i ostvare. Po tom osnovu, moći će od države nazad da dobiju i do 70.000 dinara na ime PDV-a. Za razliku od prvobitnog predloga uvedena su, ipak, neka ograničenja.

Roditelj ili staratelj ostvarivaće pravo na povraćaj ovog poreza ukoliko ukupni prihodi domaćinstva ne prelaze neto iznos od 80.000 dinara mesečno, kao i ukoliko vrednost imovine domaćinstva ne prelazi 200.000 evra.

Zašto je Dinkić donedavno smatrao da je ova mera loša? Zato što, kako je sam objasnio, na taj način novac neće dobiti oni kojima je najneophodniji i kako bi drugačijom socijalnom politikom moglo mnogo više da se pomogne najugroženijim roditeljima. Ukupni izdaci za socijalnu i dečju zaštitu u budžetu iznose oko 40 milijardi dinara i novi ministar je smatrao da će preraspodelom i boljom identifikacijom onih koji su najsiromašniji moći da postigne i bolje efekte. Najavio je tom prilikom da će, na sastanku sa predstavnicima udruženja koja se za to zalažu, pokušati da ih ubedi da nisu u pravu. Međutim, dogodilo se suprotno.

Jedan od najglasnijih protivnika te mere, u vreme kada je ministar finansija bio Mirko Cvetković bila je Milica Bisić, poreski stručnjak, koja je sada savetnik u Dinkićevom ministarstvu. Na pitanje kako je promenila mišljenje, odgovara:

– I dalje mislim isto. Povraćaj PDV na nabavku opreme za bebe nije dobro rešenje. S druge strane, kampanja koja traje više od godinu dana stvorila je čvrsto uverenje javnosti koje je onemogućilo neko drugo, bolje rešenje – kaže Bisićeva i dodaje da je ona samo savetnik, i da ne donosi odluke pa je i ova izjava njen stav kao poreskog stručnjaka.

Dodaje i to da je za razliku od prvobitnog predloga uvedeno i nekoliko ograničenja koja se odnose na lična primanja i imovinu domaćinstva. Bez obzira na to, predlog je loš, jer se, prema njenom uverenju, socijalna politika ne vodi na prihodnoj nego na rashodnoj strani budžeta.

Zašto je zapravo Bisićeva smatrala da pomenuto rešenje nije najsrećnije?

– Time se ništa ne postiže – objašnjavala je svojevremeno za „Politiku”. – Kad ja, kao baba, budem kupovala bebi opremu za moju unuku, neću uživati u nižoj ceni zbog smanjenja PDV-a. Ono što će se desiti jeste to da će budžet izgubiti novac koji može da upotrebi za neku drugu svrhu. Niko osim prodavaca bebi opreme od toga neće imati koristi – zaključila je tada.

Da je njen zaključak bio ispravan potvrdili su cenovnici u mnogim radnjama sa bebi opremom u kome su trgovci, baš za iznos PDV-a, povećali cene.

Na stav Milice Bisić se zapravo i prilikom svog prvog zvaničnog obraćanja novinarima pozvao i Mlađan Dinkić. Čini se da mu se dogodilo isto što i Mirku Cvetkoviću, njegovom prethodniku. Jer, u vreme kada je Cvetković prvi put bio ministar finansija (2007) on je takođe bio protiv ove mere. S obrazloženjem da „treba naći rešenje po kojem svi društveni slojevi ne bi bili na isti način oslobođeni plaćanja poreza, jer mera treba da bude socijalno usmerena, odnosno da ne treba da se odnosi na bogatije slojeve društva”. Kasnije je i on ustuknuo pred bebama.

Ekonomski stručnjaci smatraju da su najveće slabosti ovog predloga to što potrošači neće imati mnogo koristi od takve mere. Pozivaju se i na iskustva evropskih zemalja gde takva mera nije pomogla natalitetu, ali se u svakoj zemlji koja je to primenila navodi kao primer negativne poreske prakse. U Velikoj Britaniji štampa je takvu meru ismejavala postavljajući pitanje zašto su čokoladne bananice, na primer, oslobođene tog nameta, a čokoladna lizalica nije, kažu eksperti.

Kompjuteri, na koje se poslednjih nekoliko godina primenjuje niža poreska stopa, primer su da takve mere ne daju rezultate. Jer, zbog poreskih olakšica nije došlo do pojeftinjenja računara. Najveću korist imali su trgovci i to na najskupljim kompjuterima.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da je ova mera sada neka vrsta političkog ustupka. Odnosno, pokušaj fiskalnih vlasti da u nizu nepopularnih mera, kao što su povećanja poreza, u javnost izađe sa nekim popularnim rešenjima.

– Dobro je ipak što su uvedena neka materijalna ograničenja i što efekti primene ove mere na budžet neće biti veliki. U bilansima se to neće mnogo osetiti – kaže Arsić.

Sa njim je saglasan i ekonomista Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije. Ubeđen je da, zbog ovih ograničenja, budžet za 2013. godinu to neće ni osetiti. Pogotovo što će roditelji biti u obavezi da sakupljaju fiskalne račune, pa mnogi od njih ovo pravo neće ni iskoristiti.

Anica Telesković

objavljeno: 19.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.