Ambasador Mas: Nemam razumevanja za Dinkića

Izvor: Press, 28.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Mas: Nemam razumevanja za Dinkića

Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas izjavio je da nema razumevanja za izjavu ministra ekonomije Mlađana Dinkića da nemačka kompanija VAC treba da ode iz Srbije i da se više ne vrati
- Još manje mogu da razumem tu izjavu ako se uzme u obzir da VAC u Srbiju ulaže preko zajedničkog preduzeća sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i da ta banka godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << investira između 400 i 500 miliona evra u Srbiji. Ako se tom zajedničkom preduzeću kaže da ode i da se ne vrati, onda nemam razumevanja za to - rekao je Mas posle otvaranja konkursa „Dobro došli u Nemačku", u okviru kojeg će 60 studenata boraviti dve nedelje u Nemačkoj.
Na pitanje zašto je VAC sarađivao sa ljudima sa poternica kakav je Stanko Subotić Cane i „kontroverznim biznismenima", ambasador Mas kaže da nije upućen u detalje.

- Moj posao kao ambasadora nije da neko nemačko preduzeće „operem" u svim pojedinostima njegovog poslovanja. Za mene je zabrinjavajuće to što sam tri godine u Srbiji radio na tome da se u Nemačkoj stvori slika o Srbiji kao zemlji koja privlači investitore, a da se onda povlači jedan od pet najvećih nemačkih investitora. Prema mojim informacijama, VAC je uložio više od 100 miliona evra u Srbiji. U tom kontekstu, imam malo razumevanja za izjave Dinkića čiji je zadatak kao ministra ekonomije da promoviše strane investicije - rekao je Mas.
Povodom ove izjave nemačkog ambasadora potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže za Press da ceni ambasadora Masa i razume da je njegov zadatak da štiti firme koje dolaze iz Nemačke.

- Ali moj zadatak je da štitim pre svega srpske interese. Svako treba da radi svoj posao. Najveći broj investitora iz Nemačke je zadovoljan u Srbiji i mi smo zadovoljni njima, nažalost, VAC je izuzetak - navodi Dinkić.
Dinkić je prošle nedelje prvo izjavio da kompaniji VAC treba „zabraniti povratak na srpsko tržište", ukoliko je tačno da oni pokušavaju „zakulisno da preuzmu 'Novosti'". On je potom izjavio i da je „VAC na tržištu Srbije nije bila dobar investitor" i da oni nisu poslovali na transparentan način u Srbiji.    

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.