Znali u šta ulažu: Koji to privrednici hrane Srbiju!?

Izvor: Press, 15.Mar.2014, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znali u šta ulažu: Koji to privrednici hrane Srbiju!?

Goran Perčević, vlasnik “Interkomerca”, snabdeva 80 odsto tržišta tuzlanskom solju. U uljarama "Vital" i "Sunce", čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, kažu da drže skoro pola tržišta ulja, dok se na tržištu šećera slično pozicionirao Miodrag Kostić. U ovoj kompaniji kažu za “Blic” da "Sunoko", kao deo "MK Grupe", zauzima oko 50 odsto ukupne proizvodnje šećera u Srbiji.
U "Delti" nemaju podatke o tome koliko kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Miroslava Miškovića domaće tržište snabdevaju mesom. U "Viktorija oilu" (suvlasništvo Zorana Mitrovića i Milije Babovića) svakog sata proizvedu 14.000 litara ulja "iskon". Godišnje se u Srbiji potroši oko 115 miliona litara ove namirnice.
Srpski biznismeni dolazili su do preduzeća uglavnom privatizacijom nekadašnjih giganata.
Kostić je 2002. postao vlasnik šećerana u Pećincima, Baču, Vrbasu i Kovačici. Deset godina posle kupio je i "Karneks", firmu osnovanu 1969. godine. U privatizaciji je i Mišković kupio "Juhor", dok je Petar Matijević industriju mesa osnovao sam.
Ova kompanija godišnje preradi četiri miliona pilića, 300.000 svinja i 13.000 junadi.
Konkurencija iz Engleske, Nemačke i Hrvatske s vremenom je jačala, ali su kompanije srpskih biznismena ostajale na listama uspešnih. Kostićev "Karneks" je 2012. povećao godišnju dobit za četiri puta na pola milijarde dinara. Te godine "Sojaprotein" je profitirao blizu 700 miliona dinara, a "Matijević" 2,1 milijardu.
Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da ovi privrednici tačno znaju u šta ulažu.
- Pošli su od toga da se narod odriče hrane tek na poslednjem mestu - rekao je Savić za "Blic".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.