Mišković zove Borisa Tadića za svedoka

Izvor: Danas, 24.Feb.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković zove Borisa Tadića za svedoka

Beograd - Svaka radnja zbog koje se terete Miroslav i Marko Mišković je apsolutno u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije. Kako nijedna radnja nije protivpravna, samim tim nema ni krivičnog dela - rekao je juče pred sudskim većem Specijalnog suda u uvodnom izlaganju advokat Zdenko Tomanović, pravni zastupnik Miroslava i Marka Miškovića. Tomanović je dodao da je te njegove tvrdnje potvrdila i Tamara Ristić, zamenica javnog tužioca kada je prošle godine rekla da je svaka njihova radnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dozvoljena, a da je njihov krajnji cilj nedozvoljen.

- Zbir zakonitih radnji ne može da bude nezakonit - naveo je Tomanović.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo je koristeći niz opštih izraza pokušalo da stvori privid da je počinjeno krivično delo, propuštajući da navede šta je tačno nezakonito u njihovim radnjama.

- Srž optužbe se svodi na to da je Miroslav Mišković kao vlasnik stranog pravnog lica dao kredit domaćem pravnom licu i naplatio kamate. Marko Mišković se s druge strane tereti da je kupio akcije jedne firme po jednoj ceni, a dve godine kasnije ih prodao po drugoj ceni i ostvario profit. To nisu krivična dela - kazao je Tomanović.

On je istakao i da sporni kredit koji je Mišković dao iznosi 217.000 evra, a da mu je zbog toga blokirana imovina u vrednosti do 50 miliona evra. Tomanović je dodao da je Narodna banka Srbije kontrolisala svaku ratu tog kredita.

- Poslednju ratu tog kredita putarska preduzeća su vratila 2008. godine, a u njima je proglašen stečaj 2012. godine. Sada tužilaštvo stavlja na teret Miroslavu Miškoviću da je zbog tog kredita, četiri godine nakon što je vraćen, proglašen stečaj u putarskim preduzećima. Tu nema uzročno-posledičnog odnosa - rekao je Tomanović.

Govoreći o drugoj optužnici koja Miškovića tereti za utaju poreza, Tomanović je istakao da tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz koji bi tako nešto potvrdio.

On je zatražio od suda da visinu navodne štete koju je napravio Mišković usaglasi sa iznosom blokirane imovine. Takođe, Tomanović je zatražio i da njegovim branjenicima budu vraćeni pasoši, jer "ne postoji slučaj da je za ovo krivično delo nekome oduzet pasoš".

Odbrana je predložila da se u svojstvu svedoka pozovu bivši predsednik Srbije Boris Tadić i nekadašnji ministar privrede Saša Radulović. Prema rečima Zdenka Tomanovića, Saša Radulović je učestvovao u pisanju optužnice i njegovo svedočenje bi bilo "pravno relevantno sa aspekta motiva". Pozivanje bivšeg predsednika Srbije, Tomanović je obrazložio time što je on lično naložio svojim službama da istraže rad Miškovića i utvrđeno je da nema krivičnog dela. Pored njih odbrana je predložila sudskom veću da pozovu svedoke Pavla Zeljića, bivšeg inspektora za devizne transakcije, kao i Ivana Simiča, bivšeg direktora Poreske uprave.

Vlast krši pretpostavku nevinosti

Advokat Zdenko Tomanović je rekao da se Miškovićevo pravo na pravnično suđenje krši, jer princip pretpostavke nevinosti nadilazi sudnicu u kojoj se vodi postupak. "Svaki put kada predstavnik vlasti sugeriše javnosti da je Mišković kriv krši se pretpostavka nevinosti. Nužno je da celokupna javnost veruje da je Mišković nevin dok se ne dokaže suprotno", rekao je Tomanović.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Počela sanacija zgrade suda u Šamcu

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2015

MODRIČA - U Šamcu je počela sanacija i rekonstrukcija zgrade Odjeljenja modričkog Osnovnog suda, za šta je Vlada Norveške donirala 300.000 KM, rekao je Zdenko Vranić, predsjednik Osnovnog suda u Modriči...Vranić je rekao da će biti sanirana šteta nastala tokom poplava u maju prošle godine...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.