Mišković u „Hajatu” sa Kasom

Izvor: Politika, 20.Dec.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković u „Hajatu” sa Kasom

U vreme dok šeta, Mišković je sam u zatvorskom dvorištu, oivičenom zidinama sa svih strana

Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga” deli zatvorsku ćeliju sa Jožefom Kasom, pritvorenim 20. novembra zbog umešanosti u aferu Agrobanka. Ćelija se nalazi u delu Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici, poznatom kao „Hajat”.

U prostoriji veličine desetak kvadrata, Mišković i Kasa vreme provode u razgovorima i slušajući radio. U ovoj ćeliji, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojoj su do sada zajedno proveli pet dana, dočekaće Novu godinu i provesti Božić.

To je uređeniji i najbezbedniji deo inače oronulog i ruiniranog zdanja poznatog i kao „ce-ze”. Prostorije za pritvorenike imaju dnevno svetlo, kupatila i nešto bolji nameštaj nego u starom delu zgrade, gde su sobe višekrevetne, veoma zagušljive i slabo osvetljene.

U zatvoru je veoma važno sa kim se deli prostor. Odluku o tome ko će kome biti cimer donosi zatvorska uprava. Po zakonu, ne mogu u isti prostor biti smešteni ljudi koji su osumnjičeni u istom krivičnom postupku. Između njih ne može biti kontakata ni prilikom jednosatnih dnevnih šetnji. Miroslav Mišković u zatvoru ne može da viđa sina Marka niti ostale osumnjičene u aferi sa putarskim preduzećima U slučaju vlasnika „Delta holdinga”, kako saznajemo, važila je ista procedura kao i za bilo kog drugog pritvorenika ovog zatvora.

Najbogatiji Srbin nije za sada imao nikakvih posebnih želja. On redovno koristi pravo da svakoga dana u šetnji po dvorištu provede sat vremena. U vreme dok šeta Mišković je sam u zatvorskom dvorištu, oivičenom zidinama sa svih strana i pod budnim okom stražara.

U prvom paketu koji mu je dostavila porodica dobio je posteljinu, garderobu i jednu knjigu. Od pre dva dana, Mišković dobija hranu koju mu porodica šalje, po odobrenju sudije. Hrana se priprema u restoranu „Deltino”, koji je u vlasništvu porodice Mišković. Pre toga, na zatvorskom meniju bio je pasulj, kupus i boranija.

Zatvorska pravila nalažu da paketi sa hranom mogu biti teški do tri kilograma. Potrebno je da pritvorenik imenuje jednu osobu koja će mu donositi obroke. Sud po pravilu odobrava ove zahteve pritvorenika, a najveći problem je dostava. Bezbednosna pravila nalažu da svaka posuda sa hranom mora da prođe pregled, da se zabeleži šta je za koga doneto, zbog čega se ispred zatvora u vreme ručka napravi dugačak red. Jednom nedeljno porodica preuzima prljav veš i dostavlja čist, dok se paketi šalju jednom mesečno. Posete su takođe dozvoljene, uz odobrenje sudije.

Pritvorenici ustaju u šest. Od sedam časova deli se doručak, od 12 ručak, u 18 je večera, a na spavanje se odlazi u 22 časa. Ukoliko im pored obroka zatreba još nešto, u zatvoru postoji i pokretna kantina – kolica sa slatkišima, grickalicama, cigaretama i novinama. U zatvoru ne „cirkuliše” novac, već se plaćanje obavlja naknadno, preko posebne evidencije.

D. Čarnić

objavljeno: 21.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.