Izvor: B92, 26.Mar.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Bilbija optužuje Manojla Vukotića

Beograd -- Nekadašnji urednik "Večernjih novosti" Đuro Bilbija tvrdi da još od 2006. postoje prijave protiv glavnog i odgovornog urednika tog lista Manojla Vukotića.

Iako je ministar policije rekao da treba ispitati navode Stanka Subotića o tome da su Milan Beko i Miroslav Mišković njegovim novcem kupili Luku Beograd i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Večernje novosti", a državni sekretar ministarstva pravde da treba preispitati ugovor između VAC-a i glavnog i odgovornog urednika "Novosti", tužilaštvo se još nije oglasilo tim povodom.

Jedan od bivših saradnika Manojla Vukotića, Đuro Bilbija tvrdi da još od 2006. postoje krivične prijave protiv prvog čoveka "Novosti”.

Pet dana od kako je medijska grupa VAC saopštila da je sa glavnim i odgovornim urednikom "Novosti” Manojlom Vukotićem sklopila ugovor o konsultantskim uslugama, vredan pola miliona evra, od kojih mu je isplaćeno 75 000 evra, iz tužilaštva niko ne saopštava da li će se utvrđivati eventualna krivična odgovornost.

Redakciji B92 javio se i nekadašnji odgovorni urednik lista "Novosti” Đuro Bilbija. Njega ne čudi pasivnost nadležnih jer, kako je naveo, postoji zavera ćutanja u korist Manojla Vukotića koja traje od 2006. kada su mali akcionari podneli krivičnu prijavu protiv njega zbog navodno sumnjive prodaje mreže u Crnoj Gori i radnicima sumnjivog posla u vezi sa štampanjem knjiga u Evropi.

"I ta prijava koja se ticala i ova koja se ticala prodajne mreže u Crnoj Gori sa svim potrebnim dokumentima i dokazima data je svim nadležnim državnim organima. Naravno, pre svega Prvom opštinskom tužilaštvu u Beogradu, međutim obe te prijave do danas su u nečijoj fioci”, tvrdi Bilbija.

Vlasnici "Novosti”, tj. mali akcionari su saslušavali potencijalne kupce, među njima i Vlada Divca koji se kasnije povukao iz posla.

Na jednoj od skupština akcionara Manojlo Vukotić je kao najbolju ocenio punudu kupca čije ime nije saopštio.

"Našli smo dobre, bogate, iskusne srpske privrednike voljne da kupe akcije. Oni hoće da plate - najveću dosad ponuđenu cenu - najmanje 3 200 evra po akciji... Hteli biste, naravno, da znate ime kupca. Nažalost, danas ga, pred vama, ma kako to zvučalo neprecizno ili nedorečeno, ne mogu izreći. Biće prilike za to”, kazao je tada Vukotić.

Đuro Bilbija kaže da Vukotić nije želeo da otkrije imena kupaca, ali je garantovao za njih.

"Tada je rekao da neće da otkrije vlasnicima kompanije ko su ti kupci, ali je rekao da on za njih garantuje. I da stoji iza njih”, kaže on.

Bilbija kaže da je odgovor na pitanje ko je kupac dobio od nekadašnjeg glavnog VAC-ovog čoveka za jugoistočnu Evropu Srđana Kerima.

"Kerim je rekao da tu grupu tzv. uspešnih srpskih privrednika, osim samog Manojla Vukotića, čine ljudi čija se imena u vezi sa prodajom 'Novosti’ najčešće u medijima pominju. To je bila jasna aluzija na gospodina Miškovića i gospodina Beka”, kaže Bilbija.

U opširnom tekstu o hronologiji kupovine "Novosti” na sajtu "Nove srpske političke misli” taksativno se navodi šta se sve dešavalo od početaka privatizacije kompanije 1989. godine.

Sajt navodi da je VAC trebalo da kupi "Novosti” uz pomoć Manojla Vukotića i podršku tadašnjeg Saveznog sekretara za informisanje SCG Slobodana Orlića još 2004.

Međutim, pošto prvi pregovori nisu urodili plodom, došlo je do prekida saradnje između Orlića i Vukotića.

B92 je pokušao da sa Orlićem stupi u kontakt, ali on nije odgovarao na naše pozive, a Vukotić ni posle četiri dana ne prihvata pozive B92 za intervju.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.