Završena Mahovljanska petlja

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena Mahovljanska petlja

Petlja koja će spajati autoputeve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj, čija gradnja uskoro treba da počne, puštena u saboraćaj. Predsednik RS Milorad Dodik najavio nove projekte u infrastrukturi tog entiteta, koji će povezaće delove unutar RS, ali i taj entitet BiH sa regionom.

Mahovljanska petlja, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, puštena je u saboraćaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Predsednik RS Milorad Dodik je, tom prilikom, poručio da u infrastrukturi ovog entiteta slede i drugi važni projekti. Ti projekti, rekao je on, povezaće delove unutar RS, ali i taj entitet u Bosni i Hercegovini sa regionom, prvenstveno spajanjem sa auto putem Beograd - Zagreb.

Vrednost ugovorenih radova na izgradnji ovog, kako se smatra, najsloženijeg projekta putne infrastrukture u RS iznosila je oko 11,5 miliona evra, a dodatni radovi na klizištu još oko 3,5 miliona evra.

Mahovljanska petlja, sa ukupnom dužinom saobraćajnica od 7.360 metara, spajaće autoputeve Banjaluka-Gradiška i BanjalukaDoboj, čija gradnja uskoro treba da počne.

Radovi na izgradnji petlje trajali su duže od dve godine, a izvodili su ih češki konzorcijum "OHL ŽS" iz Brna i "Niskogradnja" iz Laktaša. U toku radova utrošeno je 30.000 metara kubnih betona, 40.000 tona asfalta, 600.000 metara kubnih iskopa i nasipa.

Na Mahovljanskoj petlji, koja zauzima površinu u prečniku od oko 1,5 kilometara, izgrađeno je sedam objekata, odnosno mostova i nadvožnjaka, od kojih je najduži 580 metara, te druga obilazna rampa koja prelazi preko autoputa Banjaluka - Gradiška i spaja ga sa postojećim magistralnim putem, a u budućnosti sa autoputem Banjaluka - Doboj.

Kako su preneli banjalučki mediji, predsednik RS je rekao da očekuje da će već naredne sedmice biti poznate ponude za izvođenje radova na autoputu Banjaluka - Doboj, a posle žalbenog roka i neki izvođači radova za prvu deonicu.

Prema Dodiku, optimistične su najave o saradnji sa Hrvatskom u gradnji mosta na Savi kod Gradiške, koja bi trebalo da počne u najskorije vreme.

"Očekujem i definitivan završetak radova na prevoju Čemerno. Očekuje nas početak izgradnje autoputa prema Doboju. Već su počeli radovi na izgradnji dve termoelektrane i u Republici Srpskoj, naporima koje činimo, obezbeđujemo dovoljno investicionih aktivnosti koje razvoj Srpske mogu učiniti stabilnim i sigurnim", naglasio je Dodik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.