Zaustavićemo teror međunarodne zajednice

Izvor: Vesti-online.com, 15.Apr.2011, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaustavićemo teror međunarodne zajednice"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne očekuje da će OHR poništiti referendumsko izjašnjavanje građana Srpske o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali ističe da je u BiH sve moguće.

"Visoki predstavnik je već `polomio zube` na neustavnim odlukama u Federaciji BiH kada je naseo na političke provokacije jedne strane. Ne verujem da ima hrabrosti da opet donosi odluke po diktatu te strane", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je Dodik odgovarajući na pitanje šta će preduzeti ako visoki predstavnik ponovo stavio iznad institutucija RS i poništio referendumsko izjašnjavanje građana.

Dodik je za beogradske medije pojasnio da ovim referendumom RS ne postavlja pitanje statusa BiH, ne traži otcepljenje, nego samo ravnopravnost i poziciju koju garantuje međunarodni ugovor kakav je Dejtonski mirovni sporazum.

Predsednik RS je ocenio da sve što se danas događa u Sarajevu jeste deo identičnog scenarija da se oslabi RS i od nje napravi razvlašćen entitet, koji bi bio bez institucija i postao samo poligon za sarajevske političke i druge diktate.

"To nećemo dozvoliti po bilo koju cenu. RS nikada nije bila jača i jedinstvenija nego što je sada", poručio je Dodik.

Predsednik RS je rekao da nema nimalo sumnje da će građani RS masovno izaći na referendum i u velikom procentu glasati za referendumsko pitanje koje glasi:

"Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH?"

Dodik je istakao da je usvajanje odluke o raspisivanju referenduma u Narodnoj skupštini RS najsnažnija poruka međunarodnoj zajednici da izabrani predstavnici srpskog naroda ne pristaju više na vanustavno i antidejtonsko delovanje visokog predstavnika, ma kako se on zvao.

"Odluke koje su oni donosili su najčešće bile paušalne i neutemeljene, a BiH je i sama razvlašćena, jer pojedina važna pitanja nisu mogla da se donose bez presudnog uplitanja OHR. Godinama smo ukazivali da ta štetna politika mora da prestane, ali nismo naišli na razumijevanje u OHR-u. Vjerujem da je glasanje u Narodnoj skupštini RS sada i njima snažna poruka o jedinstvu srpskog naroda, ali i o njihovom dosadašnjem neustavnom djelovanju", rekao je Dodik.

Predsednik RS najavio je da će posle referenduma u RS biti zatraženo da Narodna skupština ponovo zaseda, usvoji nove zakone kojima će poništiti sve antidejtonske i neustavne odluke i zakone koje su nametali visoki predstavnici

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.