Vučića teraju da slomi Dodika

Izvor: Vesti-online.com, 24.Dec.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučića teraju da slomi Dodika

Posle sastanka usledile kurtoazne izjave o međusobnoj podršci, ali je smrknuto lice Milorada Dodika govorilo drugačije

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik održali su u utorak po podne u Beogradu još jedan u nizu sastanaka na temu bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Srpske. Ali više od uobičajenih opštih mesta o intenziviranju ekonomske saradnje Beograda i Banjaluke, javnost s obe strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Drine interesuje koliko ima istine da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić preuzeo obavezu od Brisela i Vašingtona da izvrši dodatni pritisak na Milorada Dodika, čoveka kojeg Zapad doživljava kao glavni kamen spoticanja na putu stvaranja unitarne BiH i ulaska ove države u NATO?

- Od Srbije se očekuje da izvrši pritisak da Republika Srpska ne bude prepreka u stabilizaciji Bosne i Hercegovine. Mislim da ćemo posle sastanka Vučića i Dodika imati jedno saopštenje, a da ćemo o onome što se zaista dešavalo iza zatvorenih vrata moći eventualno samo da čitamo između redova. Možda čak ni to - komentariše predsednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

O čemu se iza zatvorenih vrata u Nemanjinoj 11 najviše razgovaralo ostalo je tako samo u domenu spekulacija, a sam Dodik koji je posle razgovora delovao neraspoloženo, otkriva da mu je najdraži deo razgovora bio onaj o dolasku srpskih zvaničnika u Banjaluku na dan Republike Srpske 9. januara.

Dodik otkriva i da je Vučiću preneo nameru vlasti RS da organizuju referendum o sudovima i tužilaštvu, ali ne i kakav je stav o tome zauzeo njegov domaćin Vučić.

- To ćutanje Beograda o referendumu tumačim kao ostavljanje vremena i prenošenja odgovornosti na Dodika i vlasti RS da izađu iz priče o referendumu - komentariše za "Vesti" Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

On smatra da disciplinovanje Dodika nije na agendi ni Vučića, ni Brisela, ni Vašingtona i da su to floskule još iz vremena Borisa Tadića.

- Beograd ne okreće leđa Dodiku i ne vrši pritisak na RS, već sadašnja vlada u Beogradu vodi drugačiju politiku prema Srpskoj i BiH od one koju su vodili Tadić i Koštunica. Tako da ne očekujem da je premijer Srbije "zatezao ruku" svom sagovorniku, prenoseći poruke iz Vašingtona i Brisela - kaže Janjić.

Ipak, novinari posle razgovora Dodika i Vučića nisu propustili priliku da pitaju koliko ima istine da EU od Srbije zahteva smanjenje intenziteta saradnje sa RS? Drugim rečima, da se Srpska i Dodik ostave na cedilu i tako privole izmenama Dejtona u pravcu jačanja federalnih vlasti.

- Meni niko nikad to nije rekao, premijer mi ništa nije rekao, nisam se interesovao da li je to tačno ili ne, naši su odnosi dobri i korektni. Da li je neko time frustriran ili neko želi neku koncepciju provoditi, to su spekulacije. Previše spekulacija ima u regionu - odgovorio je Dodik, ponavljajući da su odnosi Srbije i RS sve bolji i da oni ne treba nikome da smetaju, jer se odvijaju u okviru Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim vezama.

Kakve god zvanične izjave davali Dodik i Vučić, utisak je da je prvi čovek Srpske u sve težoj poziciji. Njegov glavni saveznik Beograd je u potpunosti stavio evropske integracija kao prioritet kojem sve treba podrediti. Tu je i sve jača opozicija unutar RS koja voljno ili nevoljno može biti instrumentalizovana za Dodikovo rušenje.

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić kaže da je zapadna nomenklatura u Sarajevu odustala od namere da Dodika javno označi kao diktatora ili teroristu, da su odustali od oružanog napada i da su se opredelili za srpsko-srpske sukobe.

- Od opozicije se očekuje da borbu institucija Srpske za očuvanje nadležnosti okvalifikuje kao izazivanje sukoba radi odbrane predsednika Dodika i 'njegovih kriminalaca'. Sve ukazuje da je u pripremi primena nasilja ukomponovana u političke pritiske. Računa se na defetizam koji se planski stimuliše i na to da će deo pozicije napustiti vladajuću koaliciju uz obrazloženje da 'neće da ginu za Dodika" - smatra Ćeranić.

- Ušao je u sukob sa najvećim silama na svetu, a nijednom državniku to nikada nije donelo dobar finalni rezultat - zaključuje Aleksandar Popov.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.