Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jan.2020, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić s Dodikom: Niko sa strane ne može da nametne planove oko Dejtona

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija, po pitanju Dejtonskog sporazuma, spremna da prihvati svaku odluku oko koje se saglase tri naroda u Bosni i Hercegovini ali da niko drugi sa strane ne može da nametne bilo kakve nove planove bez njihove saglasnosti.

"Što se tiče Srba - interes je opstanak Dejtonskog sporazuma. Želimo Republiku Srpsku kao entitet u okviru BiH, a svako rušenje i izmena Dejtonskog sporazuma mora da se obavi uz saglasnost srpskog naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i RS. Ako ne bude saglasnosti - nema izmene! I bolje da niko ne pokušava da u to ulazi i nameće", rekao je on.

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je rekao da je taj sporazum od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rešenje u tom trenutku, u kojem su svi po nešto dobili i izgubili.

On je rekao da ne želi da tumači interese Hrvatske i eventualne planove da ta zemlja inicira izmene Dejtonskog sporazuma, ali da mu se čini da to ne bi bio interes hrvatskog naroda i da je i Hrvatima u Bosni, jednako kao i Srbima a možda čak i više, prioritet da se poštuje Dejton.

Vučić je rekao da je sa Dodikom razgovarao i o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori i da su podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje svetinja u Crnoj Gori, kao i da su izrazili nadu da će takva vrsta dogovora biti postignuta.

Govoreći o saradnji Srbije i BiH, Vučić je rekao da će uskoro krenuti rad na izgradnji autoputa Beograda i Sarajeva, na deonici Kuzmin-Rača, kao i da je Srbija iskazala spremnost da partnerima pomogne na planu izgradnje puta prema Bijeljini, s obzirom da već finansira izgradnju mosta na tom pravcu.

On je podsetio da će 29. januara posetiti Drvar, zajedno za Dodikom, i najavio da će u tom gradu kompanija Jumko otvoriti svoj pogon a Komercijalna banka svoju podružnicu.

"Tamo na teritoriji Federacije (BiH) živi srpski narod, čini se veoma siromašno, i zato je naša obaveza da uradimo šta možemo da im pomognemo", rekao je Vučić i dodao da će posetiti i Mrkonjić grad u Republici Srpskoj da bi sagledao mogućnost pomoći tamošnjem stanovništvu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aleksandar Vučić: NIKO NE SME DA NAMEĆE PROMENU DEJTONSKOG SPORAZUMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2020

Srbija će prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu kojoj se saglase sva tri naroda u BiH...Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić: Niko sa strane ne može da nametne planove oko Dejtona bez saglasnosti tri naroda

Izvor: Beta Video, 17.Jan.2020

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija, po pitanju Dejtonskog sporazuma, spremna da prihvati svaku odluku oko koje se saglase tri naroda u Bosni i Hercegovini ali da niko drugi sa strane ne može da nametne bilo kakve nove planove bez njihove saglasnosti. (CH1)Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.