Vučić i Dodik položili vence žrtvama ustaškog zločina

Izvor: Beta, 19.Apr.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Dodik položili vence žrtvama ustaškog zločina

BANJALUKA, 19. aprila 2015. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su u nedelju vence na grobnom polju "Topola" u Spomen-području Donja Gradina, u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

Vence su na grobnom polju "Topola" položili i izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić i potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić.

Vence su položili i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i delegacije Vlade Republike Srpke, Veća naroda Republike Srpske i Paralamentarne skupštine BiH, kao i delegacije preživelih jasenovačkih logoraša Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske.

Na grobno mesto "Topola", na kojem se nalazi 41 grobnica, vence su položili i delegacija Izraela, te ambasadori Srbije, Ruske Federacije, SAD i Velike Britanije, misije OEBS-a, OHR-a, Kancelarije EU u Banjaluci, kao i mnoge druge delegacije.

U Kozarskoj Dubici u subotu uveče je održana memorijalna akademija "Smrtimice životom".

Donja Gradina je bila najveći logor za Srbe, Jevreje i Rome u okviru logora Jasenovac, koji su uspostavile vlasti tadašnje Nezavisne Države Hrvatske.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su uspomene i tuga koje izaziva mesto Jasenovac strašne, ali da je potrebno iskreno praštanje da bi se premostio taj ponor.

"Koliko je tokom Drugog svetskog rata logor smrti u Jasenovcu bio svojevrsni ponor ljudske vrste, na nama je da taj ponor premostimo istinskim, iskrenim praštanjem i da pružimo ruku poverenja savremenih generacija svih ovdašnjih naroda", izjavio je Vučić.

To je hrabar potez koji zahteva svest o odgovornosti za budućnost, istakao je Vučić posle polaganja venaca.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.