Vlada Srpske: Utvrditi broj žrtava u Srebrenici

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Apr.2010, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srpske: Utvrditi broj žrtava u Srebrenici

BANJALUKA  - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Vlada RS ne negira činjenicu da se u Srebrenici desio zločin nad Bošnjacima, ali izražava potrebu da se utvrdi činjenično stanje o broju stradalih u julu 1995. godine.

Posle sednice vlade, na kojoj je razmatran izveštaj komisije o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, Dodik je rekao da je Vlada RS konstatovala da je ranija Komisija za Srebrenicu radila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pod ogromnim pritiskom i pretnjama tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna zbog čega je, kako je naveo, izostala objektivnost u radu te komisije.

Manipulacija žrtvama

Šef vladinog Tima  Staša Košarac je naveo da je prema podacima srebreničkog Civilnog štaba iz januara 1995. godine u Srebrenici tada živela 36.051 osoba - 19.566 muškaraca i 16.639 žena, kao i da je prilikom izlaska Bošnjaka iz Srebrenice u Tuzlu izvršena određena vrsta popisa prema kojoj je do 4. avgusta 1995. iz Srebrenice izašlo 35.362 stanovnika.

- To, kao i ostali podaci raznih institucija o broju stradalih, govore o manipulacijama žrtvama i događajima iz jula 1995. godine - naveo je Košarac.

On je kazao da je vlada zadužila svoj Centar za istraživanje ratnih zločina da utvrdi činjenično stanje u vezi s ratnim dešavanjima na području Srebrenice i tačan spisak poginulih i nestalih u tim ratnim operacijama.

Dodik je rekao da je i u ranijem izveštaju vladine komisije za utvrđivanje istine o ratnim dešavanjima u Srebrenici i oko nje ima raznih netačnosti, na osnovu kojih se u javnosti manipuliše, te je pozvao nadležne pravosudne institucije da nastave sa procesuiranjem svih optuženih za ratne zločine.

Naš primarni cilj jeste utvrđivanje činjenica, da se utvrdi ko je stradao u Srebrenici, ko je umro, a ko je živ, istakao je Dodik.

On je kazao da je Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva došao do podataka da je 500 Srebreničana živo, a nalazi se na spisku nestalih i ubijenih u Srebrenici.

Dodik je naveo i podatke da je na području Srebrenice sahranjeno 75 Bošnjaka koji uopšte nisu poginuli na tom području, te da se u Memorijalni centar sahranjuju i članovi porodica stradalih koji umiru prirodnom smrću.

- Nama u Vladi RS treba istina o ratnim dešavanjima u Srebrenici, koja se neće moći dovesti u pitanje, i da se ispitaju uslovi pod kojim je radila ranije vladina komisija za Srebrenicu - rekao je Dodik, pozivajući organe BiH da zajednički rade na utvrđivanju istine o tome.

On je kazao da je takva odluka doneta i za Federaciju BiH u vezi sa stradanjem Srba u Sarajevu, ali taj posao do danas nije urađen zbog opstrukcije tamošnjih organa.

Vlada RS traži da se sprovede i ta odluka i da se istom metodologijom utvrdi stradanje ljudi u Sarajevu, naglasio je Dodik.

On je kazao da Institut za nestala lica BiH nije ustanovljen na legitiman način i zbog toga traži od Saveta ministara da razmatra to pitanje i vrati ga u zakonske okvire funkcionisanja.

U vladinom izveštaju o ratnim dešavanjima u Srebrenici tokom jula 1995. godine navedeno je da je na tom području, prema preliminarnim podacima, nestalo 7.800 Bošnjaka.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača nedavno je rekao da je tokom projekta o istraživanju broja poginulih i stradalih u ratu u BiH došao do podatka da je 500 Srebreničana živo, a nalaze se na spisku nestalih.

Vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović izjavio je da će podatak UN i federalnih vlasti o 35.362 osobe koje su izašle iz Srebrenice u leto 1995. godine biti baza za utvrđivanje tačnog broja stradalih Bošnjaka u tom mestu.

- Taj spisak nikada do sada nije objavljen, a čak ni Haški tribunal nije insistirao da se on objavi u procesima koji su vođeni pred tim sudom. On će nam biti baza od koje ćemo krenuti, da vidimo ko je sve izašao i ko je živ. Tada ćemo moći utvrditi i sve drugo - rekao je Velimirović.

Prema njegovim rečima, Republički centar za istraživanje ratnih zločina ima podatke da je oko 3.000 ljudi, koji se vode kao nestali u Srebrenici, "bilo na biračkim spiskovima na prvim posleratnim izborima".

On je potvrdio da je Vlada RS zatražila da izveštaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine bude osnov za utvrđivanje "tačnog broja" stradalih Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine.

Velimirović je naveo da je Komisija za Srebrenicu radila "u vrlo ograničenom mandatu i na osnovu onoga što joj je bilo na raspolaganju".

Dodao je da se Centar za istraživanje ratnih zločina sada neće baviti delom izveštaja kojim treba da se bave pravosudne institucije, odnosno delom na koji je po nalogu bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna stavljena oznaka tajnosti.

Šef vladinog Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac rekao je da je u izveštaju Komisije za Srebrenicu iz 2004. rečeno da je prijavljen nestanak 7.806 osoba, a da je kasnije predstavljeno da je to konačan broj bošnjačkih žrtava iz jula 1995. godine.

Prema njegovim rečima, sve više informacija "ukazuje da to nije tako".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.