Više koncepata vođenja BiH problem

Izvor: B92, 15.Nov.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više koncepata vođenja BiH problem

Banjaluka -- Predsednik SNSD Milorad Dodik kaže da je ključ za formiranje Veća ministara BiH u Federaciji BiH.

Dodik kaže da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH.

Dodik je rekao da je Republika Srpska (RS), čiji je predsednik, za primenu balansa, principa rotacije i pariteta.

"Do sada smo imali uspešno formiranje Veća ministara na tom konceptu, sada se od njega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odustaje i nastoje se uzeti principi iz nekih drugih manje složenih država", rekao je Dodik, gostujući sinoć na Radio-televiziji RS.

On je dodao da različite koncepcije formiranja Veća ministara mogu biti legitimne, ali da je jedina legalna ustavna koncepcija.

Lider SNSD je naglasio da karakter Veća ministara, koji po svojim osobinama nije vlada, govori o principu predstavljanja naroda.

"Belgijska vlada nije formirana godinu dana upravo iz istog razloga predstavljanja naroda", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, BiH treba da ide prema evropskim integracijama, ali postoji zloupotreba evropskih integracija da bi se ustavne nadležnosti redefinisale.

Dodik je rekao da je suština BiH problem, jer je "oktroisana međunarodnim Dejtonskim sporazumom, ali njeni narodi nisu na referendumu rekli da li žele BiH ili ne".

"Mi kao legalisti poštujemo slovo međunarodnog Dejtonskog ugovora", naglasio je Dodik.

Govoreći o izboru hrvatskih predstavnika bošnjačkim glasovima, Dodik je ocenio da se lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija na ovaj način obračunava sa hrvatskim narodom, koji se svodi na pripadnike, a ne na predstavnike.

On je dodao da je potrebno izmeniti Izborni zakon tako da se u FBiH naprave dve izborne jedinice za člana Predsedništva i da RS neće odustati od toga da se član Predsedništva s njene teritorije bira neposredno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dodik: Ključ formiranja Savjeta ministara u FBiH

Izvor: Cafe.ba, 15.Nov.2011

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se ključ za formiranje Savjeta ministara BiH nalazi u Federaciji BiH FBiH i da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.