Uspešna realizacija sporazuma o paralelnim vezama RS i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešna realizacija sporazuma o paralelnim vezama RS i Srbije

BANJA LUKA -

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras su u Banjaluci zajednički konstatovali da se Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije uspešno realizuje.

Cvetković i Dodik su saopštili da će naredna sednica Saveta za primenu Sporazuma biti održana tokom februara 2011. godine.

Premijer Cvetković je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ovom prilikom ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i svaki dogovor dva entiteta i tri naroda u BiH.

"Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, podržava teritorijalni integritet BiH, a unutrašnje uređenje će prihvatiti kakav god bude dogovor dva entiteta i tri naroda", rekao je Cvetković.

"Razgovarali smo o ekonomiji, o saradnji koja bi u narednom periodu u vezi izlaska iz krize da se još više ubrza", rekao je Cvetković, dodajući da mu je drago što je svečanom prijemu kod predsednika RS bilo dosta srpskih biznismena, koji su već prisutni s ulaganjima u RS ili nameravaju da to učine.

Cvetković je rekao da je vidno da se i u Banjaluci, kao i Beogradu, radi na izradi novog budžeta za narednu godinu, navodeći da će u četvrtak biti sednica vlada na kojoj će biti usvojen predlog budžeta za narednu godinu i upućen u skupštinsku proceduru.

Srpski premijer je kazao da mu je dobro što će RS dobiti novu vladu do kraja godine, što će omogućiti nastavak uspešne saradnje sa Vladom Srbije.

"Nadam se da će naredna godina biti mnogo bolja kako za ljude u Srbiji tako i u RS, jer polako izlazimo iz ekonomske krize", rekao je Cvetković.

Predsednik RS Dodik je rekao da je u razgovoru sa Cvetkovićem bilo reči o aktuelnim pitanjima o međusobnim odnosima i da su se informisali o stanju u RS i BiH, odnosno Srbiji.

Nezaobilazna tema, kazao je Dodik, bile su i poplave, koje su nanele ogromne štete i RS i Srbiji.

"Konstatovali smo da treba uspostaviti veći stepen koordinacije i dugoročno bi bilo potrebno raditi na sistemima odbrane, koji će omogućiti da se štete od eventualnih poplava umanje", rekao je Dodik dodajući da se Cvetković interesovao o pomoći stanovništvu u poplavljenim područjima RS.

Dodik je rekao da mu je čast zadovoljstvo što je premijer Cvetković prisustvovao prijemu povodom njegove inauguracije za predsednika Republike Srpske.

Cvetković je u Banjaluci, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, prisustvovao svečanom prijemu koji je povodom inaugurisanja organizovao predsednik RS Dodik.

Sastanak Dodika i Jeremića

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovio je danas u Banjaluci da Srbija podržava dogovor tri naroda i dva entiteta u BiH, ističući da će za Srbiju biti prihvatljiv svaki dogovor legalno izabranih predstavnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Jeremić se danas u Banjaluci sastao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, koji ga je informisao o procesu konstituisanja vlasti u RS, izražavajući nadu da će u što skorije vreme biti formirana i vlast na državnom nivou.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika RS, Dodik i Jeremić složili su se da je ukidanje viza za građane BiH veliki korak za ovu zemlju, kao i podrška za nastavak evropskih integracija.

Dodik je, navodi se u saopštenju, izrazio zadovoljstvo izuzetno dobrom saradnjom koju RS ima sa Srbijom, posebno sa ministrom Jeremićem.

U Administrativnom centru RS u Banjaluci počeo je prijem povodom stupanja Milorada Dodika na dužnost predsednika RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.