Izvor: Blic, 04.Dec.2017, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro obnova škole kod Lopara: Fasada oronula, prozori popucali, havarija u toaletima

Za renoviranje i opremanje školskih objekata u Republici Srpskoj iz budžeta predsednika Milorada Dodika biće izdvojeno 600.000 KM, od čega je OŠ „Veljko Čubrilović“ iz Priboja kod Lopara uplaćeno 20.000 maraka jednokratne pomoći.

Ova škola je jedna od 30 škola u kojima će se raditi sanacija toaleta, zamena oluka i limenih površina na školskoj zgradi i sali za fizičko vaspitanje. Uređenju prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i boljim uslovima za rad raduju se đaci, roditelji, ali i uprava škole.

- Naša škola je nekada bila mnogo lepa, ali sada je sve dotrajalo. Fasada je popucala, neki prozori isto. Mokri čvorovi su nam veliki problem jer su pisoari zarđali, a vodokotlići ne rade. Sada ćemo imati bolje uslove za higijenu. Raduje nas ova donacija i zahvalni smo predsedniku Republike Srpske - kaže učenica Marica Popović.

Škola u Priboju izgrađena je 1956. godine, a zbog povećanog broja učenika prostor je nakon 24 godine dograđen. Na školskom objektu u Priboju, od tada, osim zamene krovne konstrukcije, oštećene u ratu,  nije bilo većih radova.

Dragan Jović direktor OŠ „Veljko Čubrilović” kaže da je bilo nogo projekata za rekonstrukciju, ali da nisu imali donacija.

- Već je pokrenuta neophodna procedura za izbor izvođača radova kako bi sanaciju završili u što skorije vreme. Uspevamo nekako od materijalnih sredstava Ministarstva prosvete i kulture RS da popravljamo, malterišemo ali nemamo para za neke veće građevinske radove. Ova donacija nam je došla u pravo vreme. Ima još mnogo posla, jer su zidovi i podovi na starom delu škole popucali, ali se nadamo da će biti još donacija - kaže Jović.

Resorno ministarstvo nabaviće i novu peć za centralno grijanje, dok se očekuje i zamena fasade.

Poboljšanje uslova

Rukovodstvo škole kaže da preduzimaju sve kako bi poboljšali uslove školovanja za đake.

Imaju svega 156 učenika, a nekada ih je bilo 800. Nada je da će se zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi sa područja ove nerazvijene opštine, te povećati broj učenika u centralnoj školi u Priboju i područnim odelenjima u Lipovicama i Peljavima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.