U rezoluciji Bundestaga piše da Dodik i Čović žele da unište BiH?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2022, 16:16

U rezoluciji Bundestaga piše da Dodik i Čović žele da unište BiH?

Političke akcije nacionalističkih političara poput člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika HDZ BiH Dragana Čovića imaju za cilj da unište BiH kao državu i dom raznolikog stanovništva, piše u nacrtu rezolucije koju za sednicu Bundestaga pripremaju vladajuće partije u Nemačkoj okupljene oko SPD, a koji objavljuje portal Istraga.ba.

U nacrtu se, takođe, Saveznoj Vladi Nemačke predlaže da pozove čelnike Srbije i Hrvatske da se distanciraju od, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je navedeno, "etničko-separatističkih snaga" u Bosni i Hercegovini.

U nacrtu se ocenjuje da je Dodikova i Čovićeva politika pretnja miru u jugoistočnoj Evropi, da je neprihvatljiva i da zahteva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Ističe se da neophodne promene Ustava i Izbornog zakona BiH moraju imati za cilj prevladavanje etničkih podela u zemlji i dodaje da Bundestag sa velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan uticaj susednih država na moguću reformu izbornog zakona.

U nacrtu se ocenjuje da treba odbaciti takozvano načelo legitimnog zastupanja, jer, prema mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno učešće svih građana u političkom procesu, nije u skladu s vrednostima i standardima EU i dodatno bi produbilo podelu Bosne i Hercegovine.

Stvaranje čak i trećeg entiteta, pored postojeće federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ugrozilo bi teritorijalni integritet zemlje i bilo bi u suprotnosti pluralističkom civilnom društvu, navedeno je u internom dokumentu koji će biti osnov za rezoluciju Bundestaga, piše portal Istraga.ba.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.