U Bratuncu obeleženo 18 godina od stradanja Srba

Izvor: Glas javnosti, 13.Jul.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bratuncu obeleženo 18 godina od stradanja Srba

BRATUNAC - Polaganjem venaca i osvećenjem spomen krsta na Vojničkom groblju u Bratuncu juče  je obeleženo 18 godina od stradanja Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) na području Srebrenice i Bratunca, koje su ubile muslimanske snage iz Srebrenice.

Venac je u ime vlade Republike Srpske položio premijer Milorad Dodik, koji je upozorio na selektivnu pravdu kada su u pitanju srpske i muslimanske žrtve.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />Dodik je rekao da ne prihvata da je u Srebrenici izvršen genocid nad Bošnjacima, a da je u Bratunac došao da oda poštu svim žrtvama.

On je naveo da niko ne spori činjenicu da su u Srebrenici nastradali Bošnjaci, ali je očigledno ignorisanje činjenice da su na prostoru Podrinja nastradali Srbi u kontinuitetu što govori o kreiranju istine koja to nije i nepravde.

"Značaj koji se daje ovim događajima (Srebrenici i Bratincu) od strane međunarodne zajednice govori o selektivnoj pravdi", rekao je Dodik, dodavši da je neodrživ princip po kome su jedni samo žrtve, a drugi samo zločinci.

Dodik je rekao i da ono što se dogodilo u Srebrenici za njega nije genocid.

"Ako je bio genocid onda se desio ovde u Podrinju i ovde su stradali ljudi, a za to su odgovorni pojedinci. Ukoliko su učestvovale institucije bile su zloupotrebljene", rekao je on.

Obeležavanju u Bratuncu, kome je prethodilo polaganje venaca i paljenja sveća na grobljima u mestima Biljača, Sase i Zalazje, prisustvovalo je više hiljada građana.

Vence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Jadranka Berajić, zamenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kris Benet, delegacija skupštine RS i veća naroda RS, izaslanik predsednika RS Duško Ćetković...

Među prisutnima je bila i delegacija Srpske napredne stranke predvođena zamenikom predsednika te stranke Aleksandrom Vucičhem koji je rekao da je delegacija naprednjaka došla kako bi se poklonila srpskim žrtvama i da su to radili i pre, a radiće i ubuduće.

U Kulturnom centru u Srebrenici održaće se i duhovna akademija a biće prikazan i film "Dosije Srebrenica", posvećen stradanju srpskog naroda na ovom prostorima.

Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 19 se vode kao nestali.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo je najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

А редседника Србије нема у Братунцу?

Pa nemere choek da bidne na dva mesta

Hvala Srbijanci, niste trebali pominjati Srbe sto su pobijeni od muslimanske ruke,niti se pojavio bilo ko iz Srbije...Vazno je to da ste organizvoli,povorku iz Beograda do Tuzle, zaboravih napomenuti one zenturace u crnom,crno im bilo sve u zivotu !!

Svaka cast na komentaru!

LAKA IM SVIMA ZEMLJA KOJI SU NA MUCENICKI NACIN UBIJENI OD ZLOTVORA. U Bratuncu, Jadovnu, Jasenovcu.......

Mnogi se pitaju kako u Bratuncu ne bi g. Tadic da oda postu nastradalim srbima u Bratuncu i oko Bratunca. Pa dragi moji srpska skupstina sve je iskazala sa dekleraciom o Srebrenici , nisam protiv deklaracije o stradanju bosnjaka , ali jesam o podeli zrtava na vise vazne i manje vazne . To su uradila gospoda iz srpske narodne skupstine , cak ima onih koji su kazali da je u Srebrenici izvrsen genocid S.G. i ako je sud rekao svoje u vezi velikog zlocina u Srebrenici . Srpska skupstina je podelila zrtve i tu vise nema ispravke , niti je moze biti , To neka sluzi na cast onom koj to predlozio i onima 126 ne(srpskih) poslanika , oni ce to da nose na dusi ceo zivot , a srpskom narodu su udarili pecat genocidnosti za sva vremena . Hvala na ustupljenom prostoru , ako objavite komentar.

"Cak ima onih koji su kazali da je u Srebrenici izvrsen genocid"

Pa to je sud utvdio u svojoj presudi. Zar je sporna sudska presuda? Izgleda da je sve sporno sto je istina i sto boli.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.