Izvor: B92, 15.Jul.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihić: U BiH mogući sukobi

Banjaluka -- Sukobi u BiH mogući su ako se blokira rad institucija BiH i ako se zatvori Kancelarija visokog predstavnika, tvrdi predsednik SDA Sulejman Tihić.

On je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" rekao da ne zna zašto je ova njegova izjava ranije izazvala buru, jer ne poziva na sukob nego na mir i dodao da nije odustao od dogovora s liderima stranaka, nego je to učinio Milorad Dodik, lider SNSD, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kojeg tvrdi da ne poštuje dogovoreno.

Povodom sutrašnjeg sastanka političkih lidera u organizaciji visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, Tihić je naveo da je sastanak u širem sastavu i da će prisutni biti, pored lidera prudske trojke, i predstavnici drugih stranaka.

"Dobio sam poziv od visokog predstavnika Valentina Incka i odazvaću se. Na sastanak prudske trojke nisam išao zbog huškačke retorike s primesama govora mržnje kod Milorada Dodika i nepoštivanja onoga što je dogovoreno", rekao je Tihić.

Prema njegovim rečima, dogovoren je sadržaj ustavne reforme, zakon o imovini, popis stanovništva i povratak, ali vezano jedno sa drugim.

"Od pet dogovorenih stvari Dodik je odustao od tri i oborio ih u parlamentu. SDA je pristala na popis sa etničkim i verskim izjašnjavanjem, ali samo uz podršku povratku, ali strategija povratka nije prošla u Domu naroda BiH', rekao je Tihić i dodao da nema smisla dogovarati se ako se to neće provoditi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.