Tihić: Dodik ugrozio prudski proces

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihić: Dodik ugrozio "prudski proces"

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik svojim delovanjem ugrozio i doveo pred krah celi "prudski proces", tvrdi predsednik SDA Sulejman Tihić. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko naglašava da se dijalog tri konstitutivna naroda mora nastaviti.

Iako je Tihić odbio da prisustvuje sastanku, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko susreo se u Sarajevu sa liderima Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dodikom.

Visoki predstavnik je rekao da bosanskohercegovački političari moraju početi da rade na način koji će doneti konkretan napredak i dovesti BiH bliže Evropskoj uniji.

Incko je izrazio je žaljenje što Tihić nije prisustvovao sastanku, ali je rekao da u potpunosti poštuje njegovu odluku.

"Ne postoji alternativa dijalogu, čak i u najtežim okolnostima", rekao je Incko i izrazio uverenje da Tihić razmatra konstruktivne mere za dalje delovanje.

Incko je istakao da se moraju pronaći nove mogućnosti kako bi se nastavio dijalog između tri konstitutivna naroda.

"Jasno je da je neophodno proširiti osnovu i istražiti nove polazne tačke, što je svakako bila jedna od tema današnjeg razgovora", izjavio je Incko.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je u Sarajevu da je predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer Republike Srpske Milorad Dodik svojim delovanjem ugrozio i doveo pred krah celi "prudski proces".

"Proces je ugrožen onog momenta kada ga je neko od nas trojice ugrozio, a moje mišljenje jeste da ga je ugrozio Dodik", rekao je Tihić.

Predsednik Stranke demokratske akcije je još jednom potvrdio da neće prisustvovati sastanku Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji bi danas popodne trebalo da se održi u zgradi Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Tihić kaže da je osnovni razlog zbog koga se neće odazvati sastanku složena politička situacija koju su uzrokovali predstavnici RS predvođeni Dodikom, kao i njihovo antidejtonsko delovanje i nepoštovanje odluke visokog predstavnika.

Tihić odsutan

"Neću biti prisutan na ovom sastanku i to možete nazvati sastankom 'prudske dvojke' ", istakao je predsednik Stranke demokratske akcije.

Tihić je rekao da ne želi da učestvuje u razgovorima i zbog činjenice da i ono što je "prudska trojka" dosad dogovorila, Dodik i njegovi poslanici ne poštuju.

To se pre svega odnosi na dogovoreni okvir ustavne reforme, koji je prošao u Domu naroda BiH, ali je zaustavljen u Zastupničkom domu BiH, rekao je Tihić.

"Sa svoje strane činio sam sve i često bio izložen kritikama zbog spremnosti na dijalog, dogovor i kompromis, te dugo vremena vukao celi ovaj proces, uz sve nedostatke", rekao je Tihić.

Prema njegovim rečima, dalje razgovore o ključnim pitanjima treba voditi u širem kapacitetu, posebno kada je u pitanju ustavna refoma, gde treba uključiti i stranke opozicije.

Tihić je potvrdio da će prisustvovati sednici Veća za implementaciju mira kojoj će prisustovati politički lideri u subotu i delegacija amričkog Kongresa.

Poslednji sastanak "prudske trojke" održan je u Banjaluci u krnjom sastavu, jer mu nije prisustvovao Tihić.

Dodik, Tihić i Čović su pred kraj prošle godine postigli sporazum u Prudu, kod Odžaka, dogovorivši prioritete rešavanja važnih pitanja za BiH na njenom evropskom putu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.