Teslin dan u čast velikom umu

Izvor: RTS, 10.Jul.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Teslin dan" u čast velikom umu

Manifestacijom "Teslin dan" u Zemunu obeležena 156. godišnjica rođenja velikog naučnika. Iz Fondacije "Nikola Tesla" iz Filadelfije poručuju da je ovaj dan "simbol jedinstva i saradnje sa prijateljima srpskog naroda". Predsedniku RS Miloradu Dodiku dodeljena nagrada za doprinos radu Naučne fondacije "Nikola Tesla".

Poletanjem dve golubice sa prozora zgrade Skupštine opštine Zemun ka Smiljanu, zavičaju Nikole Tesle, počelo je celodnevno obeležavanje 156 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od rođenja genijalnog naučnika.

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku dodeljena je plaketa Naučne fondacije "Nikola Tesla" za značajan doprinos u radu Fondacije, uspešno povezivanje Srbije, RS i SAD, promovisanje umetnosti, kulture, nauke i očuvanje imena velikog naučnika Tesle.

Priznanje je primio direktor Predstavništva RS u Beogradu Mlađan Cicović koji je preneo Dodikove pozdrave i spremnost RS da da doprinos obeležavanju "svega onoga što je Tesla dao Srbima, ali i celom svetu".

Priznanja su uručena i pukovniku Zoltanu Daniju, koji je 1999. tokom bombardovanja SRJ oborio neprijateljski avion, "primenjujući Tesline principe" i Đuru Ljubojeviću za očuvanje srpske kulturne baštine u Lici.

"Želimo da damo podršku mladim ljudima, da se bave naukom, da ruše sve barijere koje ljudi svojim radom prave. Da nauku potčine čovečanstvu i da proslavimo nauku našeg Tesle, da ga vidi i čuje čitav svet", rekla je zamenica predsednika Skupštine gradske opštine Zemun Olga Zorić.

Zorićeva, koja je i predsednica Organizacionog odbora manifestacije "Teslin dan", istakla je zadovoljstvo i čast što manifestaciji prisustvuju gosti iz SAD i Republike Srpske.

Ona je zadovoljna što je manifestacija naišla na odjek širom sveta i što Teslina nauka osvaja planetu, a posebno što su za učešće u "Teslinom danu" zainteresovani učenici i studenti.

Zvezdana Skot iz Naučne fondacije "Nikola Tesla" iz Filadelfije podsetila je na Teslinu izjavu: "Ja sam ostao Srbin i preko mora gde se ispitivanjima bavim, isto to bi trebalo da budete i vi, i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu".

Skot je rekla da je za njih Teslin dan simbol jedinstva i saradnje sa prijateljima srpskog naroda i najavila komemorativni skup u januaru, na kome će se okupiti svi poštovaoci velikog naučnika.

Povezivanje mladih naučnika iz različitih zemalja trebalo bi da olakša najavljeno formiranje Kluba za prikupljanje naučno-istraživačkih radova u Zemunu.

U foajeu Skupštine opštine Zemun otvorena je izložba posvećena Tesli i prikazan je film "Teslino rodoljublje" autora dr Dragana Simeunovića.

Večeras se otvaraju još dve izložbe, a glumac Ljubivoje Tadić izvešće predstavu "Tesla ili prilagođavanje anđela" na Letnjoj pozornici na Gardošu.

Manifestacije povodom dana rođenja Nikole Tesle, koji se od prošle godine obeležava i kao Dan nauke u Srbiji, održava se i u mnogim gradovima sveta, u Filadelfiji, Pertu, Njujorku, Nijagari, Zagrebu, Leskovcu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.