Tadić protiv hajke na Dodika

Izvor: RTS, 26.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić protiv hajke na Dodika

Predsednik Boris Tadić oštro se usprotivio hajci koja se u BiH vodi protiv premijera RS Milorada Dodika, s namerom da se uruši njegov lični i profesionani integritet. Savet ministara BiH: Prijava protiv Dodika mimo propisa.

Reagujući na tužbu premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, pre nedelju dana da se "u priči o krivičnoj prijavi protiv njega", radi o zloupotrebama "nekih 'sektaških >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupa' u BiH".

"SIPA nema veze s tim. Koliko razumem direktor SIPA nije upoznat s tim, što znači da su promašene zakonske procedure", rekao je tada Dodik i dodao da je SIPA time politički zloupotrebljena i da se "radi o ujdurmi širih razmera".

I Ministri RS ocenili su da je podnošenje krivične prijave protiv premijera RS Milorada Dodika, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea tog entiteta delo organizovane grupe koja želi da diskredituje Dodika i RS.

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro se usprotivio svakodnevnoj hajci koja se u Bosni i Hercegovini vodi protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika, sa namerom da se uruši njegov lični i profesionani integritet, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

"Argumentovani dijalog o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine jedini je način da se dođe do demokratskog rešenja. Nikako ne bi valjalo da se ponovi nedavna prošlost, kada je demokratsku proceduru zamenjivala instrumentalizacija sudstva u političke svrhe", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da se "Srbija snažno zalaže za stabilnu Republiku Srpsku, a time i Bosnu i Hercegovinu", i dodao da su ustavne promene u BiH moguće samo uz dogovor demokratski izabranih legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Predsednik Tadić je ponovio da Republika Srbije, kao garant Dejtonskog sporazuma, principijelno i nedvosmisleno podržava teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju.

Prijava protiv Dodika mimo propisa

Krivična prijava protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika dostavljena je Tužilaštvu BiH mimo znanja direktora Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) Mirka Lujića i članova kolegijuma, koji su morali biti upoznati sa dostavljanjem prijave, navedeno je i izveštaju koji je danas usvojio Savet ministara BiH.

Predsedavajući Saveta ministara Nikola Špirić je posle sednice Saveta rekao novinarima da je prijava protiv Dodika dostavljena Tužilaštvu BiH suprotno važećim procedurama direktora Agencije, koji je time onemogućen da obavlja svoje zakonom utvrđene obaveze.

Direktor Lujić je posebno bio onemogućen da rukovodi i usmerava obavljanje poslova iz nadležnosti SIPA i da obezbedi adekvatnu saradnju s Tužilaštvom BiH, dodao je Špirić.

Navodeći da je Savet ministara izveštaj usvojio jednoglasno, on je kazao da je Lujić zadužen da u roku od pet dana preduzme mere za utvrđivanje odgovornosti, kao i druge mere u skladu sa zakonom, i da a tim merama upozna Savet ministara u roku od sedam dana.

"Savet ministara BiH neće dozvoliti bilo kakve paralelizme u funkcionisanju institucija BiH, jer se time time podriva ustavnopravni poredak BiH", rekao je Špirić dodavši da je Lujić upoznao Savet ministara da postoje namere da se uspostavlja informisanje po nacionalnoj osnovi u SIPA, dodajući da je to veoma opasno po BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić protiv "hajke" na Dodika

Izvor: B92, 26.Feb.2009

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić oštro se usprotivio "svakodnevnoj hajci" koja se u Bosni i Hercegovini vodi protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika... Hajka se vodi sa namerom da se uruši njegov lični i profesionani integritet, navodi se u saopštenju iz pres-službe predsednika...

Nastavak na B92...

Ministar pravde RS: nema krivične prijave protiv Dodika

Izvor: Southeast European Times, 26.Feb.2009

26/02/2009..SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Protiv premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika nije podneta krivična prijava, izjavio je u utorak (24. februara) ministar pravde Džerard Selman posle sastanka sa državnim tužiocem BiH Miloradom Barasinom i šefom specijalnog odeljenja Tužilaštva...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.