Susret patrijarha Irineja i Dodika

Izvor: RTS, 20.Apr.2013, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret patrijarha Irineja i Dodika

Saradnja institucija Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve veoma je dobra, ali može da se proširi, saglasili se Milorad Dodik i patrijarh Irinej. Dodik najavio osnivanje pravoslavnih gimnazija u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Doboju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Irinej ocenili su u Banjaluci da je saradnja institucija Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve veoma dobra i da postoji još načina i prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se saradnja proširi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srpske, jedan od tih načina je "da zajedničkim snagama država i crkva ubuduće više pažnje posvete izgradnji škola, dečijih vrtića i gerijatrijskih centara".

S tim u vezi, predsednik Dodik je informisao patrijarha Irineja da je u planu izgradnja i osnivanje pravoslavnih gimnazija u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Doboju.

Dodik je upoznao patrijarha Irineja i sa političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj.

Patrijarh srpski Irinej je rekao da se raduje svakom dolasku u Republiku Srpsku, koja, kako je istakao, često svima biva dobar primer.

Zahvalio je Dodiku na odnosu koje institucije Republike Srpske imaju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i podržao inicijativu osnivanja pravoslavnih gimnazija u Srpskoj.

Sastanku predsednika Srpske i patrijarha Irineja prisustvovao je i episkop banjalučki Jefrem, sa kojim je patrijarh razgovarao pre susreta sa Dodikom.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.