Šmit o tvrdnjama Dodika: Ovde sam. Vrlo jasno

Izvor: B92, 22.Sep.2021, 07:30

Šmit o tvrdnjama Dodika: "Ovde sam. Vrlo jasno"

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit osvrnuo se povodom tvrdnji srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika da nema legitimitet.

On je istakao da je "vrlo jasno" da ga je imenovala međunarodna zajednica.

"Ja sam u službi, ovde sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem sveta", rekao je Šmit u utorak za HTV u Zagrebu, gde je prethodno razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Šmit, koji je sa Plenkovićem razgovarao i o procesu izmena Izbornog zakona u BiH, ocenio je da se individualni ili etnički identitet mora uskladiti zajedničkom koordinacijom.

"Iskusili smo to i sa Evropom u celini. Evropska unija nije ništa drugo nego upravljanje kako bi se postigli kompromisi kod različitih stanovišta", rekao je Šmit, prenosi Klix.ba.

Govoreći o izbornim reformama, naveo je da je obezbeđivanje legitimne političke zastupljenosti u izbornom procesu zadatak koji moraju da ispune domaći predstavnici vlasti na ustavnom i zakonskom nivou.

"Mislim da je to zadatak za odgovorne u Bosni i Hercegovini. Mi s međunarodne strane samo ćemo pomoći, ali u suštini oni treba da odluče. Ja bih bio zadovoljan kada bi postigli dogovor", rekao je Šmit.

Na pitanje da li Hrvati u BiH imaju jednaka prava kao druga dva naroda, rekao je da je već nakon nekoliko nedelja uvideo da problem leži u manjku prava onih koji uopšte ne pripadaju konstitutivnim narodima.

"Mislim da moramo da se usredsredimo na Dejtonski sporazum. Neke stvari su ispravljene. Postoje tri konstitutivna naroda. Imamo i druge narode. Uglavnom narode koji nisu povezani s tim konstitutivnim narodima. Mislim da nije lako sve ih povezati, ali važno je na tome raditi", rekao je Šmit.

Govoreći o pomoći međunarodne zajednice, Šmit je naveo da je jedan od uspeha uspostavljanje mira, ali je dodao da je prisustvo stranog faktora i dalje potrebno u BiH i da ga je Angela Merkel "poslala u Sarajevo da bolje sagleda situaciju i pronađe način da poboljša život naroda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.