Šmit je izvršio državni udar u BiH

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 12:22

"Šmit je izvršio državni udar u BiH"

Advokat Goran Petronijević ocenio je danas da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, izvršio državni udar u BiH.

Kako je naveo, gostujući na Prva TV, on je to učinio dosadašnjim nametnutim odlukama, jer svojim delovanjem krši zakone i ruši demokratiju.

Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegov mandat nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Petronijević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je istakao da se to jasno vidi i iz suđenja predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pred Sudom BiH, koje je političko i nema nikakve veze sa pravom, kao ni Šmitova odluka da promeni Krivični zakonik BiH.

"Šmit je izmislio član 203 a, u kojem je bukvalno rečeno da će onaj ko ne sluša njegove naredbe dobiti kaznu zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. Suđenje Dodiku je apsurdna situacija, gde se predsedniku Srpske na politički način, a u formi pravne odluke, pokušava zabraniti političko delovanje", ukazao je Petronijević.

On je podsetio da je Šmit izmenio i taj deo Krivičnog zakonika u kojem su proširene nadležnosti i mogućnosti izricanja takozvanih mera bezbednosti i zabrane obavljanja poziva ukoliko lice bude osuđeno za delo po članu 203 a.

"Šmit i oni koji ga podržavaju su namerili da se Dodik osudi i da mu se zabrani političko delovanje kako bi ga eliminisali iz političkog života. To je nešto slično onome što u SAD pokušava da se uradi po pitanju kandidature Donalda Trampa za predsedničke izbore", naveo je Petronijević.

On smatra da sve što se sada dešava u BiH počinje od trenutka kada se Šmit pojavljuje kao samozvanac, koji ima podršku dela međunarodne zajednice, ali nema snagu i diplomatski imunitet UN, koji mu može preneti jedino Savet bezbednosti.

"Šmit sada naširoko koristi bonska ovlašćenja, koja mu ne daju zkonodavna ovlašćenja, pa čak i da je legalno imenovan za visokog predstvnika. On je u tome otišao korak dalje i od svog prethodnika Valentina Incka", rekao je Petronijević za TV Prva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petronijević: Šmit je izvršio državni udar u Bosi i Hercegovini, jer krši zakone i ruši demokratiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2024

Advokat Goran Petronijević ocenio je danas da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, dosadašnjim nametnutim odlukama izvršio državni udar u BiH jer svojim delovanjem krši zakone i ruši demokratiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.