Skupština Republike Srpske usvojila Informaciju o Ustavnom sudu BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2020, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Republike Srpske usvojila Informaciju o Ustavnom sudu BiH

Skupština Republike Srpske usvojila je večeras na posebnoj sednici Informaciju u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka.

O Informaciji i zaključcima izjasnila su se 74 poslanika "za", a dva su glasala protiv.

Informaciju je predložila predsednica RS Željka Cvijanović, posle nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, a zaključi su usaglašeni na konsultativnom sastanku koji je sazvao predsednik Parlamenta RS Nedeljko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Čubrilović.

U informaciji Cvijanovićeve se navodi da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodelu teritorije među entitetima u srazmeri 49 prema 51 odsto.

Cvijanovićeva je u dokumentu podsetila da je Visoki predstavnik u BiH donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo o tome da su entiteti vlasnici teritorija i zabranio da njima raspolažu, prenela je RTRS.

U prvoj tački usvojenih zaključaka navodi se da Narodna skupština RS potvrđuje privrženost R. Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa 4.

Narodna skupština RS obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, navodi se u drugoj tački.

Treća tačka glasi da Narodna skupština RS zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu, stoji u četvrtoj tački.

U sledećoj, petoj tački se ističe da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4 koji je Ustav BiH.

Narodna skupština RS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodno-pravnog karaktera, stoji u šestoj tački.

Potom, Narodna skupština RS obavezuje sve institucije Srpske da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

NSRS u poslednjoj tački traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obaveste Narodnu skupštinu o sprovođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Dodik: Goodbye BiH, welcome RS-exit

"Goodbye BiH, welcome RS-exit", izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na početku obraćanja na posebnoj sednici Narodne Skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je parlament RS ključno mesto svih odluka i da samo ona može da govori u ime naroda.

"Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje", rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište, te da su bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom, prenosi RTRS.

Dodao je da je njihovo uverenje da će stranci spasiti BiH - naivno, te da Srpska nema nijednu drugu soluciju nego da se vodi svojim interesima.

Dodik je rekao i da je današnja posebna sednica sazvana jer je srpski narod prevaren.

"Pokušavaju nas napraviti manje vrednim, računajući da samo oni znaju šta je za nas dobro. Sve o Ustavnom sudu je već rečeno. Ovaj put je taj sud otišao dalje i sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje imovinu na BiH, a to joj ne pripada", naveo je Dodik.

Kako je ocenio, mnogi sa Zapada misle da Srpska nije sposobna i spremna da brine sama o sebi.

Dodik je zahvalio liderima svih političkih partija na predanom radu i spremnosti da prevaziđu netrpeljivposti u odbrani interesa Srpske.

"Za 60 dana se vidimo, vjerujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao", rekao je Dodik.

Višković: Neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani RS mogu mirno da spavaju.

"Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu", rekao je Višković na posebnoj sednici Narodne Skupštine RS, a povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

On je ovu odluku Ustavnog suda BiH nazvao kontradiktornom i sramotnom za pravnu struku.

"Da sam sudija Ustavnog suda i pravnik bilo bi me sramota da donesem ovakvu odluku. Ustavni sud u svakoj normalnoj zemlji treba da štiti ustavni poredak, vladavinu prava i slično, a ne da krši ustav zemlje", istakao je Višković.

On je ponovio da nema evropskog puta BiH sve dok postoje strane sudije u Ustavnom sudu i OHR i naveo da je i Komisija za koncesije BiH osnovana pre nekoliko godina, a nije imala imovinu, prenele su "Nezavisne", pozivajući se na Srnu.

Podsetio je da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske usvojen prošle godine da najbolja obradiva zemlja ne bi stajala u korovu.

"Cilj je bio da to bude imovina Srpske, da mi to možemo da dajemo pod koncesije i da svi od toga imamo koristi, kako ljudi koji je obrađuju, tako i Srpska", naveo je Višković.

Ustavni sud BiH je ranije doneo odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim i kojom se ovo zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

Džaferović: Ovo što rade predstavnici RS put destabilizacije

Ovo što rade politički predstavnici Republike Srpske put je ka destabilizaciji, ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira, izjavio je danas novinarima u Sarajevu član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Prema njegovim rečima, insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionisati, pa je naglasio da se to neće nikada prihvatiti.

Komentarišući zaključke koji su predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH, Džaferović je naglasio da RS i njeni zvaničnici imaju veliki interes da se ostane pri strogom pridržavanju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne naprave ni jedan potez kojim bi se on ugrozio, prenosi sarajevski portal Klix.

"Republika Srpska nastala je Dejtonskim mirovnim sporazumom bez obzira na počinjeni genocid, masovne zločine, etničko čišćenje na području tog bosanskohercegovačkog entiteta i to kako bi se uspostavio mir i dala šansa državi da se reintegriše u miru. Kao teški dejtonski kompromis nastao je entitet Republika Srpska", smatra Džaferović.

Međutim, kako kaže, politički predstavnici tog entiteta idu u potpuno obrnutom smeru, zbog čega ih poziva da to ne rade i da strogo poštuju Dejtonski mirovni sporazum i obaveze koje iz njega proizilaze.

Prema njegovim rečima, insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionirati te je Džaferović najavio da se to neće nikada prihvatiti.

"Radi se o ozbiljnoj situaciji i mi je kao takvu vidimo. Ne vidimo je kao samo običnu politizaciju, mada i toga ima, ali u pitanju su ozbiljne stvari jer se njima prijeti teritorijalnom integritetu, suverenitetu BiH, te ćemo preduzeti sve što treba kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Džaferović.

SDA: Vučić da spreči RS u "destruktivnim aktivnostima"

Bošnjačka SDA Bakira Izetbegovića optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pogrešno tumači Dejtonski sporazum i smatra da je dužan da spreči Republiku Srpsku u, kako navode, destruktivnim aktivnostima.

SDA, u saopštenju koje je objavio sarajevski portal Kliks, srpskog predsednika optužuje da se komentarišući odluke Ustavnog suda BiH "meša u unutrašnja pitanja te države".

Vučiću se zamera što, kako kažu, sudije Bošnjake zove "muslimanima" i to, tvrde, čini "u želji da bošnjački narod svrsta na versku grupu".

Ocenjuju da predsednik Vučić to radi, kako navode, "verovatno računajući da će njegov narativ imati odjeka u islamofobičnim krugovima u Evropi".

Tvrde i da je neistina da "Bošnjaci i stranci preglasavaju Srbe i Hrvate".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.