Saradnja RS i Srbije važan nacionalni zadatak

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja RS i Srbije važan nacionalni zadatak

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da su odnosi Beograda i Banjaluke „u najboljem mogućem stanju” i izrazio očekivanje da će odnosi sa novim predsednikom Srbije doprineti jačanju specijalnih paralelnih veza. „Mislim da će naša saradnja biti dobra i da ćemo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << periodu ispred nas napraviti značajne pomake u integraciji u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu”, rekao je Dodik novinarima posle prvog zvaničnog susreta sa predsednikom Nikolićem, prenosi Tanjug.

Dodik je istakao da poštuje činjenicu da je Nikolić legitimno izabrani predsednik Srbije i izrazio očekivanje da će zajedno moći da kreiraju i usaglase neke stavove u vezi sa političkim statusom srpskog naroda na Kosovu i u BiH.

Podsetivši da je politika Beograda i Banjaluke povodom pitanja Kosova gotovo identična, Dodik je istakao da će RS, koristeći procedure koje su joj na raspolaganju, i nadalje sprečavati priznavanje nezavisnosti Kosova. „Smatramo da je međunarodna zajednica, koja je podržala nezakonito i vanustavno proglašenje Kosova kao nezavisne države, ponizila i potcenila Srbiju i srpski narod”, objasnio je Dodik.

On je rekao da se sa Nikolićem dogovorio da do kraja septembra u Banjaluci bude održana sednica Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, koji čine predsednici republika i premijeri, i najavio da će uskoro doći i do sastanka predsednika parlamenata RS i Srbije kao i susreta na nivou vlada.

Dvojica predsednika razgovarala su o nizu političkih, kulturnih, ekonomskih i obrazovnih pitanja, ali i o političkoj situaciji u BiH. Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, prema Dodikovom mišljenju, treba više da se afirmiše kada je reč o sprovođenju tog sporazuma, a visoki predstavnik u BiH trebalo bi da počne da njoj i ostalim potpisnicama podnosi izveštaj o svom radu.

U saopštenju sa sastanka dva predsednika se kaže da su Tomislav Nikolić i Milorad Dodik ocenili da postoji stalna potreba za unapređenjem uzajamne saradnje Beograda i Banjaluke na osnovu sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Dvojica predsednika su se, tokom susreta u Beogradu, saglasila da je održavanje bliskih i prijateljskih veza Srbije i RS u svim sferama života garancija stabilnosti, temelj za bolju budućnost i prvorazredni nacionalni zadatak, saopštila je juče pres-služba predsednika Srbije.

U prijateljskom razgovoru, razmatrana je međusobna saradnja predsednika, kao i aktiviranje rada Saveta za implementaciju sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS.

Predsednik Nikolić je rekao da će ulagati maksimalne napore da se prijateljski odnosi Srbije i RS i dalje unapređuju i dodao da su mir i stabilnost u regionu apsolutni prioritet.

Nikolić je u razgovoru najavio donošenje nacionalne strategije za Kosovo i Metohiju, objasnivši da do sada Srbija nije izašla sa konkretnim planom, već da je samo odgovarala na zahteve druge strane.

Kada je reč o Republici Srpskoj, predsednik Nikolić je istakao neophodnost privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Sa druge strane, Dodik je istakao da će RS nastaviti da promoviše poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

objavljeno: 09.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.