Saradnja RS i SPC veoma dobra

Izvor: B92, 20.Apr.2013, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Saradnja RS i SPC veoma dobra"

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik i patrijarh Irinej ocenili su u Banjaluci da je saradnja institucija RS i SPC veoma dobra i da postoji još načina da se proširi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Republike Srpske, jedan od tih načina je "da zajedničkim snagama država i crkva ubuduće više pažnje posvete izgradnji škola, dečijih vrtića i gerijatrijskih centara".

S tim u vezi, predsednik Dodik je informisao patrijarha Irineja da je u planu izgradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i osnivanje pravoslavnih gimnazija u Banjaluci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Doboju.

Dodik je upoznao patrijarha Irineja i sa političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj.

Patrijarh srpski Irinej je kazao da se raduje svakom dolasku u Republiku Srpsku, koja, kako je istakao, često svima biva dobar primer.

On je zahvalio Dodiku na odnosu koje institucije Republike Srpske imaju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i podržao inicijativu osnivanja pravoslavnih gimnazija u Srpskoj.

Sastanku predsednika Srpske i patrijarha Irineja prisustvovao je i episkop banjalučki Jefrem, s kojim je srpski patrijarh razgovarao pre susreta sa Dodikom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.