Sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2019, stigao prvi od devet Erbasovih helikoptera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2019, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", stigao prvi od devet Erbasovih helikoptera

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Deveti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je tom prilikom izjavio da će Srbija ove godine dobiti devet helikoptera.

Najnoviji dometi domaće odbrambene industrije tokom narednih dana biće izloženi u halama jedan i četiri beogradskog sajma.

Jednu od inovacija na poziv Vojnotehničkog instituta predstavio je pripadnik helikopterske eskadrile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Batajnica. U pitanju je višemrežni bacač mreža zakačen na dron koji može da lovi dronove, ptice i ljude.

"Namenjen je za hvatanje dronova prvenstveno, druga namena mu može biti hvatanje ptica na aerodromima da ne bi oštećivali vazduhoplove i pojavila se treća tercijarna ideja u graničnim zonama da se mreže bacaju na osobe koje pokušavaju ilegalno da uđu u našu državu", objašnjava Goran Stančević, pripadnik 890. helikopterske eskadrile Batajnica .

Na sajmu je predstavljeno i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Republici Srpskoj, "Despot".

"To je vozilo koje po dizajnu, po svojim mogućnostima, rekao bih, među top pet vozila na svetu", ističe Slaven Ristić, generalni direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac .

Na svečanom otvaranju sajma ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je odbrambena industrija Srbije prošle godine izvezla preko 500 miliona dolara različitih proizvoda, što je tri puta više nego 2011.

"Vojska Srbije je ponosna što može da sarađuje sa odbrambenom industrijom Srbije i pred vas iznosi ono najbolje što smo uradili, daje sredstva, opremu, pamet naših ljudi", kaže Vulin.

Danas je svečano otkriven helikopter H145M, prvi od devet koje je poručila država Srbija. Tom prilikom potpisan je ugovor o servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i Erbasa.

"Rekao sam gospodinu predsedniku kada smo se sreli pre nekoliko meseci da ćemo učiniti sve što možemo da isporučimo na vreme prvi helikopter i kao što vidite on je stigao", rekao je Bruno Even, generalni direktor "Airbus helicopters.

Predsednik Vučić je istakao će Srbija ove godine dobiti više helikoptera nego što ih je bilo u naoružanju vojske i policije Srbije u celom prethodnom periodu, te da vrednost investicije iznosi 105 miliona evra.

"Ukupno imamo 9 ovakvih lepotana Airbus-ovih H145M, neki su naoružani, neki nisu. Pet je za vojsku, četiri je za policiju. Naručili smo još tri "super pume". To su najbolji i najskuplji helikopteri koje smo mogli da naručimo. Dakle, 12 samo od Airbus-a i naručivaćemo još", rekao je predsednik.

Sajam naoružanja i vojne opreme biće otvoren do petka, a poslednjeg dana i građani će imati priliku da vide ponudu 128 izlagača, od kojih su 96 iz Srbije, a 32 iz inostranstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin razgovarao sa delegacijama UAE i Kameruna na Sajmu naoružanja u Beogradu

Izvor: Beta Video, 25.Jun.2019

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa delegacijama Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Kameruna u okviru devetog Medjunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme ``Partner 2019`` u Beogradu. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Šojgu otvorio međunarodni forum „Armija 2019“

Izvor: Vostok.rs, 25.Jun.2019

Ministar odbrane Sergej Šojgu svečano je otvorio Međunarodni vojno-tehnički forum "Armija 2019". u parku "Patriot". Šef Ministarstva odbrane je pozdravio učesnike, te im saopštio kakve su se promene dogodile u proteklih pet godina. . „U relativno kratkom periodu ovaj jedinstveni projekat...

Nastavak na Vostok.rs...

Vulin: Nema slobode bez moderne, snažne, opremljene armije

Izvor: Večernje novosti, 25.Jun.2019

Otvaranju sajma prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik, ministar odbrane Aleksandar Vulin i brojne druge međunarodne zvanice U Beogradu je danas počeo deveti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", u prisustvu predsednika Aleksandra...

Nastavak na Večernje novosti...

Vučić: Nikada više investicija nismo imali, to svi primećuju

Izvor: Beta, 25.Jun.2019

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada nije imala više investicija i da to primećuju svi."Više bih voleo da je bolje rasporedjeno, da je malo više otišlo u unutrašnjost nego u Beograd. U Beogradu prvi put posle 50 godina imamo fabrike. Ali ljudi sve dobro vide i znaju",...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.