Izvor: B92, 26.Nov.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNSD-SDP: Formirati vlast što pre

Banja Luka -- Lideri SNSD-a i SDP-a Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija saglasili se da je neophodno što pre u BiH formirati vlast na državnom nivou.

Predstavnici SNSD-a i SDP-a sastali su se prvi put posle oktobarskih izbora, na kojima su ove dve stranke osvojile najviše glasova.

Osim lidera stranaka Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanku u Banjaluci su prisustvovali i visoki funkcioneri dve partije - Nebojša Radmanović i Igor Radojičić iz SNSD-a, i Željko Komšić iz SDP-a.

"Danas smo tragali za određenim mogućnostima i dogovorili se da krajem iduće sedmice sednu zvanične delegacije SNSD-a i SDP-a u Sarajevu i da razmotrimo kakvi su mogući zajednički odgovori na otvorena pitanja u BiH u vezi sa ustavnim promenama, državnom imovinom, Brčko distriktom, popisom stanovništva, kao i oko svih drugih pitanja koja bi otvorila mogućnost da se relaksirano uđe u formiranje vlasti", kazao je Dodik novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, odgovori na ta pitanja biće osnova postizanja moguće saglasnosti u vezi sa formiranjem Saveta ministara BiH.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je da je tokom današnjih razgovora "napravljena određena vrsta inventure političkih stavova", dodajući da se politički stavovi dve stranke u velikoj meri razilaze, ali da postoji "puno toga" oko čega mogu da se dogovore.

Prema njegovim rečima, SNSD i SDP su "dve nezaobilazne političke činjenice", ako se želi da stvari u BiH krenu napred.

"Mi ćemo pokušati da nađemo put da ova zemlja ipak bude bolja u idućoj godini nego što je bila u ovoj", kazao je Lagumdžija.

On je dodao da je sada teško govoriti o mogućoj parlamentarnoj većini na državnom nivou, kao i da su ove dve stranke spremne da pokušaju da pronađu zajednički imenitelj u vezi sa onim što treba da čine naredne četiri godine.

Lagumdžija je kazao da nije bilo reči o tome ko bi mogao biti predsedavajući Savetu ministara BiH, jer pre toga treba videti "na kom će se projektu praviti Savet ministara i ukupna vlast u BiH".

Lider SDP-a je naveo da ne pristaje na veliku koaliciju šestorke na državnom nivou (SDP, SNSD, Srpska demokratska stranka, Stranka demokratske akcije i dva HDZ-a), dodajući da se SDP "moze zaobići" u procesu formiranja vlasti u BiH, ali da takva vlast ne bi bila stabilna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.