Rušenje Dodika – po ko zna koji put VIDEO

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 22:44

Rušenje Dodika – po ko zna koji put VIDEO

Rušenje Dodika - po ko zna koji put. Opet je u konfliktu sa visokim predstavnikom, čije odluke, kao i odluke njegovih prethodnika, odbija da izvršava.

Napadi na predsednika Republike Srpske počeli su samo dva meseca pošto je posetio ruskog predsednika Vladimira Putina. Kome sad smeta - američki čovek, najveći evropejac u Bosni ili produžena ruka Rusije na Balkanu, kako su ga decenijama zvali?

Definitivno je sigurno da nijedan od pokušaja uklanjanja Milorada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dodika nikada nije uspeo, pa ni u trenucima kad se činilo da mu zaista nema povratka, kao recimo na poslednjim izborima, kada je uprkos svemu, pobedio Jelenu Trivić. Tada je u Dodika verovao jedino Dodik.

"Ugovor o Dejtonu, to je nešto što ga čvrsto drži, odredbe tog ugovora. Većina koju ima i u političkom i u demokratskom smislu i to je ono što ga održava", Zoran Milivojević, bivši diplomata.

Danas napadi na Mileta iz Laktaša dolaze od visokog predstavnika Kristijana Šmita. On je, prema rečima Dodika, potpuno iligalno na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Kristijan Šmit nije visoki predstavnik. Ne postoji kancelarija OHR-a, jer nema visokog predstavnika. Ako nema visokog predstavnika nema ni kancelarije", govorio je Dodik.

A baš Šmit želi da Dodika nema na političkoj sceni i sada radi sve da ga ukloni. Na prvog čoveka Republike Srpske definitivno se nameračio kolektivni Zapad sa Kristijanom Šmitom na čelu, ocenjuje bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Oni koji objedinjavaju Kvintu, oni koji podržavaju i Šmita bez verifikacije na nivou Saveta bezbednosti. Pokušaji da se on nasilno skloni sa vlasti dovode u pitanje standarde i vrednosti samog tog Zapada kada je reč o demokratiji", kaže Milivojević.

Protiv Dodika je na Šmitovo insistiranje podignuta optužnica, a njegov odgovor bio je krivična prijava protiv tužioca koji želi da ga izvede na sud.

"Tužilac je doneo nezakonitu odluku, s obzirom da krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika nije propisano krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik.

"Nivo na kojem će se ovo raspravljati je posebno status gospodina Šmita, njegovih ovlašćenja koje on, kao neizabrani predstavnik međunarodne zajednice nema, a na koje se poziva", kaže Goran Petronijević, advokat.

Izgleda da ni sankcije Sjedinjenih država pod kojima je godinama, a važno je da se kaže da Dodik i ne haje zbog njih, kao ni one koje mu je uvela Velika Britanija, nemaju mnogo uticaja. Kako god da okrenemo, Dodik je večan u Republici Srpskoj.

O njegovoj žilavosti i snalažljivosti u opstajanju možda najbolje govori dobro poznati vic u kojem avion kojim lete Dodik, američki i ruski predsednik počinje da se ruši, a tu je samo jedan padobran. Glasanjem, Dodik dobija padobran, skače i spasava se. A na sve to, američki predsednik se zapita - samo mi nije jasno kako je on dobio 15 glasova, a nas trojica sami u avionu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.