Republika Srpska neće uvažiti fiktivne rezultate popisa stanovništva

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2016, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska neće uvažiti fiktivne rezultate popisa stanovništva

Srpski član Predsedništva državne zajednice BiH Mladen Ivanić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastali su se u Ivanićevom kabinetu, a glavna tema razgovora bio je popis stanovništva u državnoj zajednici BiH. Istakli su da odluka o popisu nije prihvatljiva za Republiku Srpsku i zatražili su proveru da li je Tužilaštvo državne zajednioce BiH vršilo pritisak da se objave rezultati popisa.

Ivanić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka, rekao da je odluka o popisu suprotna interesima državne zajednice BiH, posebno interesima Republike Srpske i srpskog naroda.

"Tražiću posebno informaciju da li je tu vršen uticaj na određene ljude. O tome se javno priča po Sarajevu i ja ću tražiti informaciju da li je to tačno ili ne. Imam informaciju da je Jukić tu odluku doneo nakon razgovora u Tužilaštvu", rekao je Ivanić.

Poručio je da je njegov stav da se popis ponovo mora vratiti u nadležne institucije.

"Ovakvi rezultati popisa, što se mene tiče, neće biti prihvatljivi i ono što i sam smatram, što je stav pre svega gospodina Dodika, ali ja ga podržavam, da naši predstavnici u statističkim institucijama, ukoliko se stvari ne vrate, ne treba svojim prisustvom da daju legitimitet ovakvim rezultatima popisa", rekao je Ivanić.

Milorad Dodik je rekao da odluka o popisu nije prihvatljiva za Srpsku i da neće biti primenjiva.

"Važno je da razgovaramo na teme koje su važne za Srpsku i zahvalan sam Ivaniću što je organizovao ovaj sastanak. Izražavam svoje zadovoljstvo zbog ovog sastanka i kreiranja zajedničkog stava za zaštitu Republike Srpske. Odluka o popisu je neprihvatljiva. Nikakve institucije ne mogu da se upliću u to. Sud i Tužilaštvo BiH nemaju od nas nikakvu podršku da bi mogli o tome da odlučuju", rekao je Dodik.

Istakao je da je vidljivo da je prekršen zakon, te da je bilo uticaja na ovu odluku.

"Pratićemo situaciju i ako za nekoliko dana ne bude rešenja, našoj agenciji za statistiku daću nalog za prekid komunikacije sa Agencijom za statistiku BiH. Ovo je crvena linija ispod koje Republika Srpska ne može da ide", istakao je Dodik.

Na pitanje novinara da li se oseća prevareno, Dodik je odgovorio odrečno.

"Ja nisam prevaren, naši predstavnici su bili tamo i apelovali da se ova metodologija ne usvoji. Mi nemamo pravo da budemo prevareni i da dozvolimo da verujemo. U Statističkoj agenciji BiH ne sede predstavnici SNSD-a. Ivanić ima više strpljenja, ali sam ja nakon dugo godina shvatio da dogovora u najboljoj nameri nema", naveo je Dodik.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.