Referendum u prvoj polovini ove godine

Izvor: S media, 10.Jan.2010, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u prvoj polovini ove godine

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će RS u prvoj polovini godine održati referendum.

Dodik je rekao da su visokom predstavniku medjunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku u proteklim mesecima poručili da će, ukoliko nastavi da nameće odluke i zakone na koje nema pravo, biti prisiljeni da organizuju referendum.

"Ušli smo u fazu izrade potrebnog zakona i već u drugoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << januara predložićemo Skupštini zakon o referendumu prilagodjen ovom vremenu", kazao je premijer RS.

"Posle službene objave zakona, donećemo odluku o raspisivanju referenduma na kojem ćemo pitati naš narod podržava li Dejton i protivi li se nametanju odluka i zakona visokog predstavnika. RS će u prvoj polovini godine održati referendum", najavio je Dodik u intervjuu "Večernjim novostima".

List navodi da je odluka o Incka o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima kap koja je prelila čašu. Vlada i Skupština RS odbile su da je prihvate. Rešile su da za to zatraže podršku naroda na referendumu.

Dodik je dodao da je sasvim sigurno da će RS ovako obezbediti normativne uslove i sve mehanizme da RS jednog dana, ako bude potrebno, organizuje i referendum o statusu.

On je demantovao tvrdnje da ovim potezom ruši Dejtonski sporazum.

"Kako mogu biti optužen da rušim Dejtonski sporazum ako postavim pitanje: 'Da li ste za očuvanje 'Dejtona'?"

Dodik je rekao da je pre nekoliko dana pozvao Incka da mu tačno citira odredbe Sporazuma, bilo koje rezolucije UN, bilo koje tačke "bonskih ovlašćenja" po kojima može da nameće odluke.

"Nije ih našao. On vara javnost. Ta prava nema", rekao je Dodik.

On je istakao da mu je cilj da legalizuje pravo RS da iskaže svoju volju i da dokaže da može odlučivati o svom statusu.

"Referendum o tome da li ovaj narod želi da živi u Bosni ili izvan Bosne, sasvim sigurno će doći na red", kazao je Dodik.

Na pitanje da li ima rešenje u slučaju da Incko pokuša da ga smeni, Dodik je odgovorio da je spreman za sve njihove avanture, ali ne zna koliko su oni spremni.

"Šta ako ja ne prihvatim odluku? I ako je ne prihvate Vlada i Skupština? Šta će da urade? Da dovedu tenkove da mi zabrane da udjem u zgradu Vlade?", zapito je on.

"Pa, ne moram ni da udjem u zgradu, mogu da sazovem sednicu u privatnoj kući i da kažem da su oni okupatori. Status je teško pitanje, rešava se sporo. Ali, sa ponosom. Ponosan sam na činjenicu da ćemo održati referendum", rekao je Dodik.

Upitan da li je namera samo da se utvrdi pitanje statusa RS u odnosu na BiH ili postoje želje za pripajanjem Srbiji, Dodik je odgovorio da je to stvarno hipotetičko pitanje za Srbe u RS.

"Ponekad i ne razumemo zašto postoji ovolika ljubav ovog naroda prema Srbiji, nekad i na našu štetu. Ali, to je tako i tako treba razumeti", dodao je on.

Dodik je naglasio da RS ceni stav Srbije o potrebi očuvanja Dejtonskog sporazuma i insistiranju na principu da je uslov svakog dogovora u BiH glas sva tri naroda.

"Važno je, medjutim, shvatiti da Srbija ima dosta svojih problema. Politika koju Beograd vodi pomaži ne pravi nam štu. Bilo bi dobro kada bi Srbija rekla i da ovde ne mogu da se namećo dluke", kazao je on.

"Ali, zadovoljan sam i što rukovodstvo Srbije nije naselo na namere medjarodne zajednice da ih natera da 'amo neke bandoglave Srbe u Bosni' dovode u red. Da nas tako posvadjaju i da ostanemo sami", rekao je Dodik i dodao da nije pričao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem o ideji da raspišu referendum.

On smatra da medjunarodna zajednica ne može spasiti Bosnu ako njeni narodi ne budu to želeli.

Dodik je rekao da lično misli da je prošlo vreme jačanja institucija BiH, a da dolazi vreme snaženja RS.

"Bosna ne može da opstane na principima koje guraju Sarajevo i medjnarodna zajednica. Ona može da bude složena država, sastavljena od dve ili više republika, sa dve ili tri zajedničke funkcije, kako je predvidjeno Dejtonskim sporazumom. A, ne da se svi zakoni donose na nivou BiH, koja za to nije nadležna", rekao je Dodik.

On je dodao da je o kršenju medjunarodnog prava visokih predstavnika najviše materijala prikupljeno protiv Pedija Ešdauna i da će se on prvi naći na optuženičkoj klupi ako budu podnete tužbe sudovima zemalja iz kojih su visoki predstavnici u NiH.

"Nećemo da žurimo. Za sve njih moraju da se steknu uslovi i da budemo sigurni u svoju pobedu. Ne smemo dopustiti da se nijedna tužba odbaci", rekao je Dodik.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.